Onderhoud van je werkschoenen: hoe pak je het aan?

Als je goede werkschoenen wil, is dit geen kleine investering. Werk je er iedere dag mee, dan zijn de schoenen natuurlijk elke euro die je eraan besteed waard. Maar zo’n dure schoenen wil je uiteraard wel zo goed mogelijk onderhouden, zodat je er lang plezier van kunt hebben. Wat is er nu belangrijk in het onderhoud van werkschoenen en wat moet je juist absoluut niet doen? Dat vertellen we je in deze blog!

2 paar werkschoenen is beter dan 1

Het is eigenlijk het beste als je ten alle tijden twee paar werkschoenen hebt, in plaats van slechts één paar. Vooral als je ze iedere dag moet dragen. Door het feit dat je kunt afwisselen tussen de twee paar schoenen slijten ze minder en krijgen ze steeds de tijd om goed te herstellen of te drogen. Krijgen de schoenen niet genoeg tijd om te drogen, bijvoorbeeld door zweetvoeten, dan kan dit de levensduur ervan behoorlijk verkorten. Dat wil je uiteraard niet. Na een werkdag hebben werkschoenen eigenlijk minimaal 24 uur nodig om goed te kunnen drogen. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de schoenen op den duur wit uit gaan slaan en gaan stinken door ophopingen van vocht en bacteriën. Hierdoor wordt de binnenkant van de schoenen steeds harder en zitten ze op een gegeven moment echt niet meer lekker. Als je twee paar schoenen hebt, wordt het ook makkelijker om het onderhoud van de werkschoenen goed bij te houden.

Droog je werkschoenen op de juiste manier

Het drogen van je werkschoenen is dus erg belangrijk, maar je moet dit ook wel op de juiste manier doen. Mensen denken al snel dat het een goed idee is om hun veiligheidsschoenen bij de kachel te zetten om te drogen, maar dat kun je beter niet doen. Door de warmte droogt het leer van de schoenen namelijk uit en kan dit gaan scheuren. Zet je werkschoenen dus ook niet in de zon om te drogen. Maar hoe moet je jouw schoenen dan wel laten drogen? Het beste is om de inlegzolen en veters uit de schoenen te halen, er kranten in te stoppen en ze zo te laten drogen. Om onprettige geuren tegen te gaan kun je de schoenen na het drogen behandelen met schoendeodorant.

Je schoenen schoonmaken en schoonhouden

Als je werkschoenen vies zijn, is het goed om ze op tijd schoon te maken. Het schoonmaken is een belangrijk onderdeel van het onderhoud van je werkschoenen. Je kunt de schoenen schoonborstelen met lauw water of met schoenreinigingsmiddel. Op die manier krijgt het leer weer meer lucht, zodat het goed kan blijven ademen. Daarnaast is het verstandig om de schoenen na iedere schoonmaakbeurt te impregneren tegen vocht en vuil. Hier gebruik je speciale impregneerspray voor. Let er hierbij wel op dat de spray pas na 24 uur echt volledig gaat werken!

Het verzorgen van je veiligheidsschoenen

Het is belangrijk dat je minimaal één keer per maand je werkschoenen verzorgt. Maar wat bedoelen we dan met verzorgen? Alleen het schoonmaken en laten drogen van de schoenen is niet genoeg. Het water in combinatie met vuil zorgt er namelijk voor dat de conserverende substanties op den duur uit het leer worden gewassen. Hierdoor wordt het materiaal broos en kan het gaan scheuren. Met behulp van speciale leerzeep kun je dit voorkomen. Behandel je veiligheidsschoenen minimaal één keer per maand met leerzeep door de crème met een borstel of doek in het leer te wrijven. Zo blijft het leer soepel en blijven jouw schoenen comfortabel en blijven jouw nieuwe werkschoenen ook lang nieuw aanvoelen.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×