Nieuwe werkschoenen kopen? Hier moet je op letten!

Als je binnenkort nieuwe werkschoenen in moet gaan kopen voor je personeel, wil je dat natuurlijk meteen goed doen. In veel sectoren gelden er strikte eisen voor veiligheidsschoenen die op de werkvloer worden gedragen. De verschillende werkschoenen die er te koop zijn hebben allemaal pluspunten en minpunten en welke schoenen de beste keuze zijn, hangt af van de situatie en de werkzaamheden die jouw werknemers uitvoeren. In dit artikel vertellen we je waar je op moet letten als je goede werkschoenen wil kopen!

1. Hoe flexibel moeten de werkschoenen zijn?

Niet alle soorten werkschoenen zijn geschikt voor alle soorten bewegingen. Hou dus rekening met de bewegingen die jouw werknemers moeten kunnen maken in hun werkschoenen. Moeten ze bijvoorbeeld veel knielen tijdens de werkzaamheden? Dan kun je het beste kiezen voor werkschoenen met een laag model, aangezien de voet nog makkelijk kan bewegen in dit model veiligheidsschoenen. Moet jouw personeel juist meer klimmen, dan kun je beter werkschoenen met een hoog model aanschaffen. Je kunt minder vrij bewegen in veiligheidsschoenen met een hoger model, maar deze schoenen ondersteunen de voeten en enkels wel beter.

2. Wat voor bescherming heeft de voet nodig?

Bij de meeste werkzaamheden waarvoor speciale werkschoenen nodig zijn, moeten bepaalde delen van de voet extra bescherming krijgen. Welke delen dat zijn, is erg bepalend voor de soort werkschoenen die je aan moet schaffen voor jouw personeel. Werkschoenen met een laag model bieden bijvoorbeeld geen bescherming aan de enkels en de achillespees. Dat betekent dat ze niet voor alle werkzaamheden met een hoger risico geschikt zijn. Daarnaast is het natuurlijk belangrijk dat de werkschoenen die je inkoopt een stalen neus en een rubberen binnenzool hebben om de tenen en bovenkant van de voet optimaal te beschermen.

3. In wat voor werkomgeving worden de schoenen gedragen?

Het materiaal waar de schoen het beste van gemaakt kan zijn, hangt af van de werkomgeving waarin hij gedragen wordt. De zool van werkschoenen moet in ieder geval altijd bestand zijn tegen hitte, olie en zuur om te voorkomen dat deze te makkelijk beschadigd raakt en dat de werknemer gewond raakt. Naast het materiaal van de zool is ook het bovenmateriaal van de schoen belangrijk. Werken je werknemers vaak in natte omgevingen? Dan kun je het beste voor veiligheidslaarzen van kunststof of leer kiezen. Verrichten ze veel laswerk, dan zijn leren laarzen de beste en meest veilige keuze. Werkt jouw personeel met chemicaliën, dan raden we je aan om voor kunststof veiligheidslaarzen te kiezen, aangezien chemicaliën door leer heen kunnen dringen.

4. Voor welk seizoen zijn de schoenen bedoeld?

Voor mensen die veel buiten werken, is het belangrijk dat ze werkschoenen hebben die hen in de winter goed warm houden. Hiervoor kun je het beste gaan voor schoenen met een acryl- of wolvoering. Zorg in ieder geval altijd voor schoenen met een wintervoering of schoenen die genoeg ruimte geven om er warme sokken in te dragen.

5. Wat voor pasvorm hebben je werknemers nodig?

Onderschat nooit hoe belangrijk de juiste pasvorm is voor werkschoenen die je gaat kopen. Aangezien de veiligheidsschoenen lang achter elkaar gedragen moeten worden, moeten ze wel comfortabel zitten en genoeg ondersteuning bieden. De maat van de schoenen moet dus echt goed zijn. Als een schoen knelt of juist te los aan de voet zit, moet er een andere maat gekozen worden. Bij veel leveranciers kun je een passessie inplannen, zodat je zeker weet dat alle werknemers schoenen krijgen met de juiste pasvorm. Ten slotte is het belangrijk dat de werkschoenen goed onderhouden worden, zodat ze lekker lang meegaan!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×