Je garderobe verduurzamen? Dat doe je zo!

Duurzaamheid gaat een steeds grotere rol spelen in onze maatschappij, en dat is maar goed ook. Helaas moet er binnen de kledingindustrie nog heel wat gebeuren op het gebied van duurzaamheid. Er wordt nog steeds veel kleding geproduceerd via het fast fashion concept, wat niet bepaald duurzaam is. Gelukkig komen er steeds meer initiatieven bij die proberen de kledingindustrie te verduurzamen en gaan consumenten ook steeds bewuster kleding kopen. Ben jij benieuwd wat jij kan doen om jouw garderobe te verduurzamen? Dat vertellen we je in dit artikel! 

Kleding van bamboe

Kleding van katoen is over het algemeen helaas niet zo duurzaam, onder anderen door al het water dat nodig is voor de productie. Een van de meest duurzame alternatieven die op dit moment op de markt is, is kleding van bamboe. Er worden niet alleen broeken en shirts gemaakt van bamboe, maar ook ondergoed en allerlei accessoires. Maar waarom is bamboe dan eigenlijk zo milieuvriendelijk vergeleken met katoen? Bij het productieproces wordt heel wat minder water verbruikt en er komen weinig schadelijke stoffen vrij. Daarnaast gaat kleding die gemaakt is van bamboe lang mee en blijft de kleding mooi, ook als je het vaak hebt gewassen en gedragen.

Je garderobe verduurzamen met duurzame merken

Als je jouw garderobe wil verduurzamen, maak je al een goed begin als je voortaan kleding koopt van hoge kwaliteit, in plaats van goedkope kleding die je na een jaar weg moet gooien. Hoe beter de kwaliteit van een kledingstuk, hoe langer het meegaat. Zo hoef je minder snel weer nieuwe kleding te kopen, dat is beter voor het milieu. Daarnaast kun je natuurlijk gaan letten op de merken die je koopt. Het ene merk is immers duurzamer dan het andere. Er komen steeds meer nieuwe merken bij die vooral focussen op de duurzaamheid en kwaliteit van hun kledingstukken, maar ook veel bestaande merken proberen het roer om te gooien. Probeer voor merken te kiezen die investeren in duurzame productiemethodes en materialen.

Tweedehands kleding kopen

Een andere eenvoudige manier om jouw kledingkast te verduurzamen is het kopen van tweedehands kleding in plaats van nieuwe kledingstukken, bijvoorbeeld via het bekende platform Vinted. Zo geef je kleding een nieuw leven en hoeft er minder nieuwe kleding geproduceerd te worden. Het is ook een goede manier om de wegwerpmaatschappij weer wat af te laten nemen. Daarnaast is het natuurlijk een stuk goedkoper dan nieuwe kleding, vooral als het om merkkleding gaat. Mocht je zelf kleding weg willen doen, dan is het ook goed om te overwegen wat je hiermee gaat doen. Verkoop oude kleding of geef deze weg, in plaats van dat je het meteen weggooit. Vaak is er echt nog wel iemand die je er blij mee kunt maken!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×