Is shoppen via Vinted echt milieuvriendelijk?

Shoppen via Vinted is steeds populairder geworden en eerlijk is eerlijk: het is ook gewoon echt verslavend. Vanaf het begin adverteert het platform ermee dat het milieuvriendelijk is om bij hen te kopen en verkopen, aangezien je dan geen nieuwe kleren hoeft te kopen en jij jouw oude kleren niet weg hoeft te gooien. Toch bestaan er steeds meer twijfels over deze uitspraak: is kopen via Vinted nu wel echt zo milieuvriendelijk? In dit artikel gaan we er verder op in!

Het milieurapport van Vinted: Is het bedrijf milieuvriendelijk?

Vinted presenteerde onlangs het eerste Climate Change Impact Rapport voor het bedrijf. In dit rapport vinden we de resultaten van een onafhankelijke analyse die is uitgevoerd door de tech start-up Vaayu. Het bedrijf heeft gekeken naar de klimaatimpact van tweedehands winkelen op Vinted in vergelijking met het kopen van nieuwe kleding. Het rapport is opgesteld op basis van onderzoek uit 2021 en 2022 en laat zien dat het kopen van kleding via Vinted in plaats van het kopen van nieuwe kleding een uitstoot besparing van 1,8 kg CO2 per kledingstuk oplevert. In het jaar 2021 bespaarde de tweedehands marktplaats voor kleding in totaal een netto CO2-uitstoot van 453 kiloton. Dat staat gelijk aan zo’n 275000 keer op en naar vliegen tussen Londen en Los Angeles. Het rapport laat dus zien dat het kopen via Vinted zeker minder schadelijk kan zijn voor het milieu dan het kopen van nieuwe kleding.

De opmars van tweedehands kleding

De uitkomst van de analyse van Vaayu bevestigen dus de missie van Vinted om milieuvriendelijk te zijn. In de afgelopen jaren is het kopen van tweedehands kleding zelfs de eerste keuze geworden bij een vijfde van de consumenten. Daarnaast zijn er ook een aantal andere ontwikkelingen te zien:

  • Bijna de helft van de kopers op Vinted gebruikt het platform om de betaalbaarheid (47%). Zo’n 20% geeft aan dat ze de app echt gebruiken uit overwegingen rondom duurzaamheid en het milieu. Dit betekent dat leden toch steeds meer waarde gaan hechten aan de impact van hun aankopen. In Nederland en in Duitsland ligt het deel van de kopers dat om maatschappelijke redenen duurzamer koopt hoger dan gemiddeld.
  • Zo’n 20% van de consumenten gaf aan een product ook liever tweedehands te kopen als het product nieuw bijna evenveel kost.

Kleding afhalen in plaats van thuis laten bezorgen

De leveringen van de producten zorgen voor de meeste uitstoot binnen het bedrijf, maar uit het rapport blijkt dat veel kopers ervoor kiezen om hun aankopen bij een pick-up point te laten bezorgen in plaats van thuis. Dit zorgt uiteindelijk dus ook weer voor een besparing van CO2-uitstoot:

  • 73% van alle producten die verkocht werden op Vinted werden op een afhaalpunt geleverd. Dat is bijna driekwart van alle aankopen. Hiermee vermindert het bedrijf de CO2-uitstoot met 62% ten opzichte van thuisbezorging.
  • Een andere besparing die uit het rapport blijkt, is het herbruiken van verpakkingen. 62% van de mensen die iets verkocht via Vinted gebruikte een verpakking opnieuw die eigenlijk bedoeld is voor eenmalig gebruik. Dit zorgt voor een besparing van 70% aan CO2-uitstoot tegenover het gebruiken van nieuwe verpakkingen voor het verzenden van kledingstukken. En het zorgt natuurlijk voor minder afval!

Ontwikkelingen voor de toekomst

Vinted heeft nog een hoop plannen voor de toekomst om hun bedrijf nog milieuvriendelijker te maken. Zo hebben ze afgelopen jaar Vinted Go gelanceerd, de eigen verzendoplossing van het bedrijf. Hiermee wil het platform afhaalpunten nog meer promoten onder hun gebruikers. Het streven is om tegen het einde van dit jaar meer dan 2000 lockers in Frankrijk te hebben voor het verzenden met Vinted Go. In Nederland is deze dienst helaas nog niet beschikbaar, maar dit gaat zeker wel komen!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×