Goede werkkleding in de herfst en winter: 5 tips

Als je voor jouw beroep speciale werkkleding moet dragen, wordt het bijna tijd om van de zomerse werkkleding over te stappen op de werkkleding voor de herfst en winter. Voor de herfst en winter heb je immers andere eisen aan je werkkleding dan in het voorjaar en de zomer, zeker als je veel in de buitenlucht werkt. Het wordt kouder en natter, waar jij je natuurlijk op moet kleden. Daarnaast wordt het veel eerder donker, waardoor zichtbaarheid een stuk belangrijker wordt. In dit artikel geven we je 5 tips voor de perfecte werkkleding voor de herfst en winter!

1. Kies voor laagjes

Als jij jezelf goed wil beschermen tegen het herfst- en winterweer en tegelijkertijd wil zorgen dat je niet teveel gaat zweten, is het verstandig om laagjes te dragen. Het beste is om je in drie lagen te kleden:

  • De onderlaag: De onderste laag die je draagt, bestaat vaak uit thermo ondergoed.
  • De tussenlaag: Deze laag bestaat uit een fleecetrui, vest, jack of hemd.
  • De buitenlaag: De buitenste laag bestaat het liefst uit een water- en winddichte winterjas.

Iedere laag heeft uiteraard een eigen functie. De onderlaag zorgt vooral voor goede isolatie en het drooghouden van je huid, aangezien de kleding goed aansluit op je huid. Goede thermokleding neemt zweet op en voert het af, zodat je huid niet nat blijft. Zorg dat je voor de onderlaag geen katoen gebruikt, aangezien dit niet genoeg isoleert. De tussenlaag is er om je lichaamswarmte vast te houden, zodat je het niet koud krijgt. Ten slotte is de functie van de buitenlaag om je te beschermen tegen wind, regen en sneeuw. Daarnaast houdt deze laag jouw lichaamswarmte nog eens extra vast.

2. Vergeet niet je werkschoenen te checken

Ook in de herfst en winter is het belangrijk dat jouw werkschoenen in topconditie zijn, zeker als je veel moet lopen voor je werk. Als de profielen onder je zolen niet meer goed zijn, heb je minder grip. Dat is natuurlijk niet handig, zeker als het in de winter glad is buiten. Zorg dus altijd dat jij jouw werkschoenen goed onderhoudt, met name in het najaar en in de winter. Als je uitglijdt kan dit namelijk erg vervelend uitpakken als je pech hebt!

3. Accessoires om je warm te houden

Om jezelf goed warm te houden, heb je in de winter en soms ook in het najaar meer nodig dan alleen een jas, een trui en een lange werkbroek. Denk bijvoorbeeld aan een warme werkmuts, een sjaal, goede handschoenen, thermosokken en reflecterende accessoires. Zo zorg je dat essentiële delen van je lichaam warm blijven, zoals je oren en je vingers. Reflecterende accessoires zijn erg belangrijk als je in de donkere maanden buiten werkt, aangezien je natuurlijk wel goed gezien wil worden door automobilisten en andere weggebruikers.

4. Werkkleding van stretchstof

Steeds meer leveranciers kiezen voor stretchstof om werkkleding mee te maken, zeker voor werkkleding voor het winterseizoen. Dit is natuurlijk niet voor niets zo. Winterkleding van stretchstof is uiteraard elastisch, waardoor je er erg comfortabel in kunt werken. Dit zorgt ervoor dat je minder snel zweet. Daarnaast houdt het wind, water en kou buiten omdat het goed isoleert!

5. Zorg voor goede kniebeschermers

Heb jij bij jouw werkzaamheden kniebeschermers nodig? Zorg dan dat je deze voor het najaar nog goed checkt en indien nodig vervangt. Mochten jouw huidige kniebeschermers namelijk aan het verslijten zijn, dan is dit vaak een zwakke plek in de isolatie voor jouw werkkleding voor de winter. Dat wil je natuurlijk liever niet, want je wil zoveel mogelijk lichaamswarmte vasthouden 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×