Fristads

Fristads wil een verandering brengen in het produceren van werkkleding. Wat ooit begon als een klein bedrijf in Zweden, is uitgegroeid tot een groot bedrijf. Deze groei verandert de manier waarop zij naar de wereld kijken. In de wereld van werkkleding is nog erg veel te ontdekken betreft duurzaamheid. Bij het ontwikkelen van elk nieuw kledingstuk wordt gedreven het steeds duurzamer te krijgen.

Fristads ziet een positieve verandering om de negatieve impact van de bedrijfsvoering (zowel voor het milieu als voor werknemer) te minimaliseren als het doel.

De duurzaamheidsstrategie van Fristads is gericht op het ondersteunen van de VN-doelstellingen. Drie van deze doelen zijn voor hen extra van belang:

  • Verantwoordelijke consumptie en productie
  • Klimaatactie
  • Partnerschappen voor doelstellingen  

Het duurzaamheidsbeleid

Fristads neemt haar verantwoording door de 10 punten te volgen van het United Nations Global Compact initiatief.Goede arbeidsvoorwaarden: Sinds 2016 is Fristads lid van Amfori BSCI, een systeem dat bedrijven helpt bij het beoordelen en verbeteren van sociale en milieunormen. Iedereen die betrokken is bij het bedrijf heeft hierdoor een ethisch verantwoorde werkplek. Amfori BSCI inspecteert regelmatig de fabrieken. Fristads neemt zelf geen deel aan deze inspecties, hierdoor blijven de resultaten transparant. Problemen die naar voren komen tijdens zo’n inspectie worden door Fristads verholpen.

Eerlijke banen: Medewerkers bij Fristads krijgen een eerlijke beloning en werken in een veilige werkomgeving. Medewerkers die opgemerkt, gewaardeerd en gerespecteerd worden zijn de sleutel van het bedrijf. Discriminatie wordt dan ook streng afgestraft.

Gezamenlijke verantwoordelijkheid: Sinds 2015 is Fristads lid van Accord. Zij controleren – voor de regio Bangladesh – de product locaties volgens de Group Compliance Program. De standaarden in deze industrie veranderen namelijk continu. Fristads heeft een special team die ervoor zorgt dat acties tijdig geïmplementeerd worden.

Chemicaliën: Bij de productie van kleding worden (vaak) chemische stoffen gebruikt om de kleding bijzondere eigenschappen te geven. Fristads heeft uitgebreide kennis over de chemicaliën die hun kledingstukken bevatten en op welk niveau. De eisen die ze hier aan stellen zijn vaak strenger dan de wettelijk gestelde eisen. De ambitie van Fristads is om schadelijke stoffen in kleding te verminderen. Alle leveranciers en fabrieken die betrokken zijn bij het maken van de producten moeten een Restricted Substance List (RSL) ondertekenen. Deze lijst wordt iedere zes maanden bijgewerkt op basis van richtlijnen van partner RISE.

Fristads maakt ook deel uit van het POPFREE project van RISE. Het doel van dit initiatief is het promoten van haalbare alternatieven in de productcategorieën zoals voedselcontactpapier, cosmetica en wax. In het initiatief worden alternatieven ontwikkeld en afgewogen voor technische en milieuprestaties.

OEKO-TEX gecertificeerd: 70% van alle kledingstukken zijn OEKO-TEX gecertificeerd. Deze producten zijn vrij van schadelijke chemicaliën en zijn veilig om te gebruiken. Fristads streeft erna om in de toekomst elk kledingstuk op dit niveau te kunnen laten certificeren, maar ze zijn al hard op weg. Zie hier het OEKO-TEX -certificaat van Fristads.

Kwaliteit en milieu ISO standaarden: Fristads is sinds 1999 gecertificeerd volgens de standaarden ISO 9001 en ISO 14001. Dit zijn internationale standaarden voor kwaliteitsborging in ontwerp, ontwikkeling, productie, installatie en service en deze stellen eisen om de impact op het milieu te verkleinen.

Zie hier het ISO 9001 certificaat en hier het ISO 14001 certificaat van Fristads.

Kortom Fristads neemt haar verantwoordelijkheid om goed om te gaan met de wereld. Alle beslissingen die zij doen zijn daarom weloverwogen.

Fristads Green

De productie van textiel leidt tot vervuiling van water en lucht. Daarnaast is het een industrie die bekend staat om slechte arbeidsomstandigheden in fabrieken. De textielindustrie staat dus voor een grote uitdaging om zowel milieu- als sociaal technisch iets te veranderen. Een collectie die hier uit voort is gekomen is Fristads Green. De eerste kledinglijn waarbij in de gehele productieketen rekening is gehouden met het impact op mens en milieu. Lees hier meer over deze collectie.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×