Werkkleding voor Hovenier: Hier moet je rekening mee houden!

Ben je net begonnen als hovenier en ben je op zoek naar geschikte kleding voor het werk in de buitenlucht? Als nieuwe hovenier heb je natuurlijk wel geschikte werkkleding nodig, het liefst meteen voor ieder seizoen. Als je altijd buiten werkt moet jij je immers wel kunnen beschermen tegen diverse weersomstandigheden. Daarnaast moet de kleding uiteraard sterk genoeg zijn, aangezien je regelmatig met ruwe materialen en gereedschap zult werken. In dit artikel vertellen we je waar je rekening mee moet houden bij werkkleding voor de hovenier!

Bescherm je knieën met werkkleding voor de hovenier

Als hovenier werk je veel uren op je knieën, wat betekent dat ze dus wel wat extra bescherming kunnen gebruiken. Je wil immers niet iedere week een nieuwe broek moeten kopen omdat de knieën kapot zijn. Gelukkig bestaan er kniestukken die je makkelijk aan je werkbroek kunt bevestigen. Die kniestukken beschermen de stof bij de knieën tegen slijtage. Zo gaan je werkbroeken een stuk langer mee, ook als je ze erg intensief gebruikt. Er zijn ook werkbroeken die je kunt kopen met vooraf vastgenaaide kniestukken.

Bescherm jezelf tegen de zon

Je werkt als hovenier natuurlijk constant in de buitenlucht, wat betekent dat je in het voorjaar en in de zomer veel in de zon zult staan. Je wordt dan dus veel blootgesteld aan UV-straling, wat niet altijd even positief is, zeker als je een gevoelige huid of gevoelige ogen hebt. Om jouw huid te beschermen tegen de zon, is het belangrijk om kleding te dragen die beschikt over UV-protectie, dit worden UV-block kledingstukken genoemd. Daarnaast is het uiteraard slim om een petje of een zonnebril te dragen om jouw ogen te beschermen en de kans op een zonnesteek te verkleinen.

Zoveel mogelijk bewegingsvrijheid

Naast het feit dat jouw kleding stevig genoeg moet zijn, is het natuurlijk ook belangrijk dat je genoeg bewegingsvrijheid hebt als hovenier. Je bent immers een groot deel van de tijd bezig met bewegingen zoals klimmen, hurken en bukken. Kleding met een goede stretch is dan geen overbodige luxe.

Zorg voor plek voor je gereedschap

Je hebt natuurlijk geen zin om constant op en neer te lopen naar je gereedschapskist als je even snel iets nodig hebt. En als hovenier heb je nogal regelmatig een stuk gereedschap nodig in je werk. Daarom is het verstandig om voor werkkleding te kiezen die ruimte biedt om je gereedschap op te slaan. Er zijn enorm veel werkbroeken en zelfs shirts met opbergzakken waar je uit kunt kiezen. Mocht je het niet prettig vinden om je gereedschap in je zakken op te bergen, kun je ook kiezen voor holsterzakken die je aan je broek kunt bevestigen!

Zichtbaarheid is ook belangrijk bij werkkleding voor de hovenier

In de zomer is het nog geen grote must, maar als het weer sneller donker begint te worden, is het wel belangrijk dat je goed zichtbaar bent als hovenier. Zeker als je werkzaamheden uitvoert langs een drukke weg. In veel gevallen is het zelfs verplicht om kleding te dragen met de EN ISO 20471 normering. Dit is reflecterende kleding die zorgt dat jij altijd goed opvalt voor automobilisten of andere weggebruikers.

Zorg voor geschikte kleding voor ieder seizoen

Aangezien je altijd buiten aan het werk bent, heb je als hovenier echt aangepaste kleding nodig per seizoen. Het weer in Nederland is erg onvoorspelbaar, wat het ook verstandig maakt om meerdere sets kleding bij de hand te hebben als je aan het werk bent. Wie weet sta je ‘s ochtends in het zonnetje en ‘s middags ineens in een hoosbui. In de zomermaanden is het goed om ademende kleding te dragen en in de wintermaanden moet je juist zorgen dat jij jezelf goed beschermt tegen de kou. In de herfst en lente kan het fijn zijn om laagjes te dragen, aangezien het in de ochtend nog koud kan zijn en in de middag dan toch ineens weer warm. Als je nog twijfelt welke kleding je allemaal nodig hebt, is het altijd aan te raden om advies te vragen aan een specialist! 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×