Wat zijn persoonlijke beschermingsmiddelen?

Je hebt vast wel eens gehoord over persoonlijke beschermingsmiddelen, maar weet je ook wat dit zijn? Persoonlijke beschermingsmiddelen zijn belangrijk op de werkvloer, voornamelijk in risicovolle beroepen. Onder de term persoonlijke beschermingsmiddelen vallen een hoop voorwerpen, van goede werkschoenen die je voeten beschermen tot lasbrillen en helmen of zelfs oordoppen. In dit artikel vertellen we je meer over wat persoonlijke beschermingsmiddelen zijn en wat er allemaal onder valt!

Welke soorten persoonlijke beschermingsmiddelen zijn er?

Als werkgever heb je de verantwoordelijkheid voor het creëren van een veilige werkomgeving. Een veilige en gezonde werkplek verkleint de risico’s die werknemers lopen op de werkvloer. Je kunt echter niet altijd alle risico’s wegnemen. In dat gevoel is het belangrijk dat werknemers toegang hebben tot de juiste persoonlijke beschermingsmiddelen (PBM). PBM zijn middelen die jouw kwetsbare en vitale lichaamsdelen beschermen. Ze beschermen tegen specifieke gevaren, denk bijvoorbeeld aan vallen van een grote hoogte, het werken met gevaarlijke stoffen of rondvliegende deeltjes die in je ogen terecht kunnen komen. Er bestaan verschillende soorten PBM:

  • Hoofdbescherming: Zoals de naam al zegt, zijn deze beschermingsmiddelen er om je hoofd voor letsel te behoeden. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidshelmen en werkmutsen.
  • Beschermende werkkleding: Werkkleding kan ook een belangrijke rol spelen in het beschermen van een werknemer. Denk bijvoorbeeld aan werkbroeken met ingenaaide kniebeschermers of chemisch bestendige overalls. Ook kogelvrije vesten van de politie vallen onder beschermende werkkleding.
  • Gehoorbescherming: In sommige beroepen loopt men het risico op gehoorschade, bijvoorbeeld als je dagelijks met luidruchtige machines werkt. In dat geval is het belangrijk dat de werkgever goede gehoorbescherming biedt. Denk bijvoorbeeld aan aangemeten oordoppen of gehoorbeugels.
  • Adembescherming: Als je werkt met chemische of gevaarlijke stoffen of dagelijks in een ruimte werkt met weinig ventilatie, is het belangrijk dat je over goede adembescherming beschikt. Denk bijvoorbeeld aan stofkapjes, dampmaskers en fijnstofmaskers.
  • Valbeveiliging: Werk je vaak op grote hoogte, dan is valbeveiliging verplicht. Denk bijvoorbeeld aan veiligheidsharnassen, valgordels en valstopapparaten.
  • Arm- en handbescherming: In sommige gevallen is het belangrijk om je handen en armen extra te beschermen, bijvoorbeeld als je moet lassen of als je in aanraking komt met chemische stoffen. Dan werk je met middelen zoals lashandschoenen of chemisch bestendige handschoenen.
  • Oog- en gelaatsbescherming: Bij sommige werkzaamheden kunnen je ogen en je gezicht wel wat extra bescherming gebruiken, bijvoorbeeld door middel van een lasbril, overzetbril, gelaatsmasker of ruimzichtbril.

Verschillende categorieën persoonlijke beschermingsmiddelen

We kunnen persoonlijke beschermingsmiddelen indelen in drie categorieën:

  • Lage risico’s: In deze categorie vallen beschermingsmiddelen die beschermen tegen geringe gevaren. Denk bijvoorbeeld aan blootstelling van de ogen aan UV-licht of werken in mindere weersomstandigheden. Middelen die in deze categorie vallen zijn onder andere zonnebrillen, regenkleding en handschoenen.
  • Middelhoge risico’s: Beschermingsmiddelen uit deze categorie beschermen tegen wat grotere risico’s op de werkvloer. Veiligheidsbrillen en veiligheidshelmen vallen als persoonlijke beschermingsmiddelen in deze categorie.
  • Hoge risico’s: Middelen uit deze categorie beschermen tegen risico’s die ernstige gevolgen kunnen hebben en die ook erg aanwezig zijn op de werkvloer of tijdens de werkzaamheden. Denk bijvoorbeeld aan werken op extreme hoogte of werken in een extreem warme of koude omgeving. Ook het risico op een elektrische schok of contact met schadelijke stoffen vallen in deze categorie. Voorbeelden van beschermingsmiddelen voor hoge risico’s zijn chemisch bestendige kleding, een persluchtmasker en een veiligheidsharnas.

Verplichtingen van werkgever en werknemer

Zowel de werkgever als werknemer hebben bepaalde verplichtingen op het gebied van persoonlijke beschermingsmiddelen. De verplichtingen voor de werkgever zijn:

  • Gratis persoonlijke beschermingsmiddelen verstrekken aan werknemers
  • Erop toezien dat werknemers PBM correct gebruiken
  • Werknemers voorlichten en instructies geven over het juiste gebruik van PBM
  • Toezien op de onderhoudsstaat van PBM
  • Aangeven wanneer werknemers de beschermingsmiddelen dienen te gebruiken

De verplichtingen van de werknemer zijn:

  • Het juist gebruiken van de persoonlijke beschermingsmiddelen, zoals dat is uitgelegd
  • Deelnemen aan de voorlichtingen rondom beschermingsmiddelen
  • Het correct opvolgen van de gebruiksinstructies van PBM

Beschermingsmiddelen per branche

Voor iedere branche en iedere functie zijn andere beschermingsmiddelen van toepassing. Over het algemeen hoef je hier als werknemer geen onderzoek naar te doen, aangezien het de taak van de werkgever is om de nodige persoonlijke beschermingsmiddelen te verzorgen. Zorg dat je de middelen altijd gebruikt zoals aangegeven, zodat jij jezelf en je collega’s veilig kunt houden!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×