Wandelkleding voor het najaar: 5 tips

De herfst staat weer voor de deur en dat is ook al langzaam te merken aan het weer. De temperatuur is omlaaggegaan, het regent meer en de dagen worden korter. Of je er nu van houdt of niet, de herfst is het ideale seizoen om lekker wandelingen te maken. Het is immers niet meer zo enorm warm, maar ook nog niet echt koud. Daarnaast kun je genieten van alle mooie kleuren en de knarsende bladeren onder je schoenen voelen. Natuurlijk houd je wel rekening met het herfstweer als jij jouw wandelkleding uit gaat zoeken. In dit artikel geven we je 5 tips voor de perfecte wandelkleding voor het najaar!

1. Goede wandelschoenen dragen

Als je lange wandelingen maakt, is het belangrijk dat je goede wandelschoenen draagt die aansluiten op de vorm van jouw voeten. Wandelschoenen geven je meer grip tijdens het wandelen en houden daarnaast je voeten goed warm. Er zijn diverse categorieën wandelschoenen waar je uit kunt kiezen. De verschillen tussen die categorieën zitten hem vooral in het terrein waar je geschikt voor zijn. Wandel je graag in het bos of in de duinen? Ga dan voor wandelschoenen uit categorie A. Voor het wandelen in de bergen moet je juist weer een andere categorie hebben.

2. Draag laagjes voor ideale wandelkleding in het najaar

Als je de ideale wandelkleding voor het najaar wil samenstellen, is het aan te raden om met laagjes te werken. Zeker omdat de temperatuur door de dag heen nogal kan variëren. Als je ‘s ochtends op pad gaat, kan het nog erg fris zijn, maar in de middag kan het toch weer lekker weer zijn. Je wil natuurlijk niet dat jij je ‘s middags kapot zweet of dat je het de hele ochtend koud hebt. Draag het liefst 3 laagjes met als onderlaag een sneldrogend shirt of een polo, dat is wel zo fijn als je zweet tijdens het wandelen. Als tussenlaag raden we je aan een fleecevest of een softshelljas te dragen. Dit zijn beide comfortabele kledingstukken om mee te wandelen. Een softshelljas ademt goed en een fleecevest houd je juist weer goed warm, wat ideaal is als de temperaturen beginnen te dalen. Als toplaag is het verstandig om een hardshelljas te dragen, zodat je geen last hebt van de wind en eventuele regen!

3. Draag de juiste sokken

Als je wandelschoenen draagt, is het belangrijk dat je de juiste sokken kiest. Enkelsokken zijn uiteraard niet geschikt, aangezien de schoenen dan kunnen gaan schuren. Het belangrijkste is dat je sokken draagt die goed ademen, zodat je voeten niet te veel gaan zweten en genoeg lucht krijgen. Bij wandelschoenen kun je het beste speciale wandelsokken dragen. Deze zijn gemaakt van polypropyleen, wat ervoor zorgt dat je minder snel blaren krijgt. Hoe hoger het percentage aan polypropyleen in sokken, hoe beter ze ademen. Gewone katoenen sokken zijn af te raden, omdat je hier snel blaren in krijgt en je er waarschijnlijk ook behoorlijke zweetvoeten van krijgt.

4. Kies voor een speciale wandelbroek

Misschien denk je dat het niet zoveel uitmaakt wat voor broek je draagt tijdens het wandelen, maar dat is niet helemaal waar. Het beste kun je een broek dragen die geschikt is voor activiteiten in de buitenlucht. Je wil natuurlijk geen koude benen als je aan het wandelen bent. Dat is niet alleen onprettig, maar ook slecht voor je beenspieren. Kies het liefst voor een echte wandelbroek met een voering aan de binnenkant en een water- en vuilafstotende buitenkant. Zo blijf je droog en blijft je broek ook langer schoon!

5. Accessoires voor wandelkleding in het najaar

Naast de wandelkleding die je draagt in het najaar, moet je ook je accessoires op het seizoen aanpassen. Voor de koudere dagen raden we je zeker aan om comfortabele handschoenen te dragen tijdens het wandelen. Zo kom je niet thuis met verkleumde handen. Ook als het niet per se heel koud is kan dit fijn zijn, aangezien de wind in het najaar nogal guur kan zijn. Om je oren hiertegen te beschermen kun je een lekker warme muts of hoofdband dragen. Zo zie je er ook nog eens stijlvol uit tijdens het wandelen 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×