Schooluniformen in Nederland: Waarom wel of niet?

Het dragen van schooluniformen is in Nederland nooit verplicht geweest. Op dit moment is het in bijna heel Europa nergens verplicht, afgezien van Engeland en Ierland natuurlijk. In veel landen buiten Europa, zoals Canada, Amerika, Japan, Australië en Zuid-Korea is het op de meeste scholen wel verplicht voor kinderen om in schooluniform te komen. Maar hoe komt het eigenlijk dat dit in ons land nooit het geval is geweest?

De voordelen van schooluniformen

Schooluniformen lijken misschien heel ouderwets en er zijn ook mensen die het zien als het inperken van de vrijheid, maar er zitten toch ook echt wel een aantal grote voordelen aan:

  • Uniformiteit en gelijkheid: Een groot voordeel dat vaak vooral door ouders wordt genoemd, is dat kinderen niet meer gepest worden om hun kleding als ieder kind hetzelfde draagt. Ook is het minder goed te zien dat het ene gezin wat minder te besteden heeft dan het andere.
  • Goedkoper: Als kinderen in een uniform naar school gaan, zijn ouders minder geld kwijt aan kleding. Daarnaast kunnen schooluniformen vaak goedkoop geproduceerd worden omdat het om grote afnames gaat.
  • Minder gedoe: Je zult als ouder geen gedoe meer hebben om ‘s ochtends samen met je kind uit te zoeken wat hij of zij die dag wil dragen. En je hoeft als ouder ook niet meer bang te zijn dat je de verkeerde keuze maakt!
  • Schoolreisjes: Tijdens een schoolreisje zijn kinderen snel en makkelijk te herkennen dankzij de schooluniformen. Is er iemand niet op tijd terug bij de bus? Dan is het eenvoudiger om diegene te vinden.
  • Veiligheid op het schoolplein: Schooluniformen kunnen ongewenste personen op afstand houden. Als alle kinderen een uniform dragen, valt het meteen op wanneer er iemand op het schoolplein komt die hier niet hoort te zijn.
  • Minder was: Het scheelt je als ouder een hoop tijd en een boel was. Je hoeft niet meer tig verschillende kleuren kleding uit te wassen, maar alleen de schooluniformen. Daarnaast is schoolkleding in de meeste gevallen zo goed als strijkvrij.
  • Beter voor het milieu: Voor het produceren van kleding worden in de meeste gevallen veel grondstoffen gebruikt. Dit heeft een behoorlijke impact op het milieu. Als kinderen schooluniformen dragen, hoef je minder kleding voor ze te kopen. Dit scheelt een hoop grondstoffen, vooral bij jongere kinderen die snel uit hun kleding groeien. Schooluniformen worden vaak weer opnieuw gebruikt als een kind eruit groeit.

De nadelen van schooluniformen

Uiteraard zitten er ook nadelen aan het dragen van schooluniformen, zowel voor de kinderen als voor de ouders:

  • Inperking van vrijheid: Het verplicht dragen van schooluniformen zorgt ervoor dat kinderen niet helemaal zichzelf kunnen zijn. Veel kinderen vinden het fijn om te laten zien wie ze zijn met de kleding die ze dragen. Het kan een kind ook een geruststellend gevoel geven dat het kan aantrekken waar hij of zij zich die dag het beste bij voelt. Kinderen hebben niet meer de vrijheid hun eigen kleding uit te kiezen.
  • Geen keuze hebben: Het gevoel dat ze geen keuze hebben op het gebied van kleding, kan onprettig aanvoelen voor een kind. De school bepaalt wat ze aantrekken en ze hebben er zelf niets over te zeggen.
  • Kosten van het schooluniform: Ouders krijgen geen opties in verschillende prijsklassen. De school hanteert een bepaald uniform en dat moeten de ouders maar kopen. Dit kan is sommige gevallen dus wel prijzig zijn, afhankelijk van de school. Daarnaast gaat het vaak niet om slechts één uniform, maar ook nog een apart zomer- en winteruniform en in veel gevallen ook een vaste outfit voor de gymlessen.
  • Alsnog ongelijkheid: De meeste scholen bieden schooluniformen ook tweedehands aan, zodat het goedkoper is voor de ouders. Eigenlijk best een goede oplossing voor het hiervoor genoemde probleem, alleen geeft het kinderen toch weer een reden om elkaar te pesten.
  • Verschil jongens en meisjes: In de meeste gevallen is er bij schooluniformen sprake van duidelijke ongelijkheid tussen jongens en meisjes. Voor meiden zijn de kledingvoorschriften vaak een stuk strenger dan voor jongens, dit zie je bijvoorbeeld in de zuidelijke staten van Amerika goed naar voren komen.

Wel of geen schooluniformen in Nederland?

Over de vraag of er wel of geen schooluniformen ingevoerd zouden moeten worden in Nederland bestaat nogal wat discussie. Er zijn een hoop voor- en tegen argumenten, maar feit blijft dat het waarschijnlijk niet snel zal gebeuren. Kinderen in ons land zijn immers gewend dat ze zelf mogen kiezen wat ze aantrekken naar school. En daarbij past het natuurlijk ook niet meer in het tijdsbeeld. De kans dat kinderen in Nederland ooit schooluniformen zullen dragen, is dus erg klein.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×