S3 veiligheidsschoenen: Dit moet je weten!

In werksectoren zoals de bouw zijn veiligheidsschoenen in Nederland (vrijwel) altijd verplicht. Dat is natuurlijk ook niet gek, want in de bouw gebeuren er, na het Afvalbeheer, de meeste ongelukken in ons land. Er zijn diverse gevaren waarvoor werknemers in de bouw zich moeten kunnen beschermen. Denk bijvoorbeeld aan het werken op hoogte en het gebruiken van handapparatuur en allerlei grote machines. Dit is dan ook de reden dat er zoveel veiligheidseisen worden gesteld aan personeel in de bouw, waaronder het dragen van geschikte veiligheidsschoenen. Vooral de S3 veiligheidsschoenen zijn in de bouwsector erg populair. In dit artikel vertellen wij jou alles over deze soort werkschoenen!

Verschillende categorieën veiligheidsschoenen

Als je op zoek gaat naar goede veiligheidsschoenen, kom je verschillende categorieën tegen. Dit zijn de verschillende veiligheidsklassen waarin werkschoenen worden ingedeeld. Om de veiligheidsschoenen in een bepaalde klasse in te delen, zijn er een aantal aspecten waar men naar kijkt. Afhankelijk daarvan worden schoenen ingedeeld in klasse S1, S2 of S3. Veiligheidsschoenen die in de categorie S1 vallen, beschikken over verstevigde neuzen en antistatische eigenschappen. Werkschoenen in de categorie S2 beschikken over dezelfde voordelen, plus waterafstotende eigenschappen. S3 veiligheidsschoenen bieden nog meer bescherming. Naast de kenmerken die de S1 en S2 schoenen ook bezitten, beschikken S3 veiligheidsschoenen ook over een tussenzool die de voeten beschermt tegen gevaar van onderaf. Daarom is het op de werkvloer altijd verstandig om S3 werkschoenen te dragen. Zo ben je ook beschermd tegen rondzwervende spijkers. De categorieën S4 en S5 bestaan ook, maar dan gaat het niet meer om veiligheidsschoenen, maar echt om werklaarzen.

De voordelen van S3 veiligheidsschoenen

S3 veiligheidsschoenen bieden diverse voordelen voor werknemers. Het is de hoogste veiligheidsklasse voor werkschoenen en daarmee ook de meest populaire. Logisch ook, want deze werkschoenen bieden een hoop voordelen:

  • Beschermende neus: S3 veiligheidsschoenen beschikken altijd over een beschermneus die beschermt tot een impact van 200J.
  • Waterafstotend: S3 werkschoenen zijn bestand tegen water, waardoor ze ook ideaal zijn voor buitenwerkzaamheden en werk in natte omgevingen.
  • Antistatische eigenschappen
  • Energie-absorberende hakken en gesloten hielen
  • Veiligheidstussenzool: De extra tussenzool bij S3 veiligheidsschoenen zorgt ervoor dat je voeten ook van onderaf beschermd zijn, bijvoorbeeld wanneer je op een spijker stapt.
  • Veel keuze: Dankzij hun populariteit is er veel keuze op het gebied van S3 veiligheidsschoenen. Je kunt zelfs sneakers in de S3 categorie vinden!

Verplichte schoenen voor de bouw

S3 veiligheidsschoenen zijn verplicht voor personeel binnen de bouwsector. Of deze schoenen wel of niet verplicht zijn, hangt af van de potentiële gevaren die op de loer liggen tijdens de werkzaamheden. Afhankelijk van het werk kan het zijn dat je voeten bescherming nodig hebben tegen: Vuur, kou, hitte, vloeistof, gevaarlijke stoffen, steken, snijden, prikkelen of zelfs elektrische schokken. In de bouwsector is iedere werknemer verplicht om S3 veiligheidsschoenen te dragen tijdens het werk, maakt niet uit welke functie je bekleedt. Of je nu een schilder, stukadoor, timmerman of installateur bent. In de meeste gevallen wordt dit ook van kantoorpersoneel verwacht, aangezien zij ook regelmatig op de werkvloer komen.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×