Je personeel vasthouden met deze 5 tips

Het is vandaag de dag lastig om nieuw personeel te vinden. Bedrijven in alle branches hebben hier last van, van de horeca en de retail tot de bouw en de IT. En als je dan toch eindelijk genoeg personeel in dienst hebt, is het ook nog een kunst om alle werknemers vast te houden. Er staan zoveel vacatures open dat de kans dat jouw personeel naar een andere werkgever gaat groter is dan ooit. Dit kun je niet altijd tegenhouden, maar er zijn wel dingen die je kunt doen om te zorgen dat jouw werknemers zich goed op hun plek voelen, waardoor ze minder snel weg zullen gaan. In dit artikel geven we je een aantal tips om jouw personeel vast te houden!

1. Zorg voor een prettige werksfeer

Alleen voor beloningen zullen werknemers niet altijd blijven, zeker als er geen prettige werksfeer hangt binnen het bedrijf. Mensen brengen een groot deel van hun tijd door op het werk, dus is het erg belangrijk dat er een fijne sfeer heerst. Zorg als werkgever dus dat de werkomgeving en de sfeer op kantoor goed is. Regel bijvoorbeeld regelmatig lunch voor je werknemers, maak altijd ruimte voor eigen inbreng en organiseer activiteiten buiten het werk om. Zo creëer je een hechter team en automatisch ook een betere werksfeer. Onderschat nooit hoe belangrijk de sfeer is, wil jij jouw personeel vasthouden.

2. Wees eerlijk over de functie en het bedrijf

Als werkgever moet je ervoor zorgen dat een werknemer die op sollicitatiegesprek komt meteen een goed en eerlijk beeld heeft bij de functie en het bedrijf, maar ook bij de kansen en mogelijkheden die er liggen. Maak het niet mooier dan het is, want dan is de kans natuurlijk groot dat de werknemer uiteindelijk weer vertrekt omdat ze een verkeerd beeld hadden gekregen. Wees dus gewoon eerlijk en denk zelf ook goed na over manieren waarop je jouw werknemers meer kunt bieden op het gebied van opleidingen en doorgroeimogelijkheden!

3. Werk niet met tijdelijke contracten

Wil je graag nieuwe werknemers binnenhalen en jouw huidige personeel vasthouden? Bied hen dan zoveel mogelijk zekerheid. De beste manier om dit te doen, is om niet met tijdelijke contracten te werken, of in ieder geval zo min mogelijk. Een vast contract geeft een werknemer zekerheid, maar ook een sterk gevoel van waardering. En dat is minstens zo belangrijk als het salaris, zeker voor de generatie die nu de arbeidsmarkt op gaat.

4. Geef ruimte voor speciaal verzuim

Mensen worden steeds ouder en we hebben momenteel te maken met een behoorlijke vergrijzing. Daarnaast stimuleert de overheid het zo lang mogelijk thuis blijven wonen bij ouderen. Dit betekent dat de kans groot is dat jouw werknemers met mantelzorg te maken gaan krijgen. Natuurlijk kan het ook gaan om de zorg voor een ziek kind of partner, niet altijd voor een ouder. Probeer hier als werkgever goed rekening mee te houden. Al is het maar dat je werknemers een uur eerder naar huis laat gaan, bijvoorbeeld om mee naar het ziekenhuis of de huisarts te gaan. Ondersteun je werknemers als ze de rol van mantelzorger op zich nemen, want dit vraagt veel van ze!

5. Geef af en toe een extraatje: zo kun je personeel vasthouden!

Je wil natuurlijk dat jouw werknemers zich gewaardeerd voelen voor hun bijdrage aan het bedrijf. Alleen hun salaris uitbetalen is hiervoor niet genoeg. Geef jouw personeel af en toe een leuk extraatje als blijk van waardering. Dit kan iets heel simpels zijn, zoals een bedrukte mok met hun naam erop of een linnen tas in de bedrijfskleuren. Het gaat immers om het idee 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×