Meer veiligheid op de werkvloer? Neem deze maatregelen!

Veiligheid op de werkvloer is en blijft een belangrijk onderwerp, ongeacht de branche waar je in zit. We hebben het dan niet alleen over fysieke veiligheid, bijvoorbeeld op een werkplaats of in een fabriek. Er zijn andere soorten veiligheid die net zo belangrijk zijn. Denk bijvoorbeeld aan sociale en emotionele veiligheid. Als een werknemer zich niet gehoord of gewenst voelt, leidt dit zeker tot problemen en een onprettige werksfeer. Wil jij als werkgever graag zorgen dat jouw werknemers zich zo veilig mogelijk voelen op het werk? Neem dan de volgende maatregelen!

1. Zorg voor de juiste werkkleding

Voor de fysieke veiligheid van jouw werknemers is het erg belangrijk dat je hen als werkgever voorziet van de juiste werkkleding. Wat voor soort kleding je nodig hebt, hangt af van de sector waar je in zit en de werkzaamheden die jouw personeel moet uitvoeren. Het ene werk brengt meer risico’s met zich mee dan het andere werk. Wat in ieder geval niet kan ontbreken voor personeel dat niet de hele dag op kantoor werkt, is een goed paar  werkschoenen voor iedere werknemer. Daarnaast zijn er omstandigheden waarin mensen speciale kleding nodig hebben, bijvoorbeeld wanneer ze in een extreem warme of koude omgeving werken of als ze met gevaarlijke stoffen werken. Werkt jouw personeel voornamelijk buiten, dan is zichtbaarheid erg belangrijk, met name als er ook in de avonden of nachten gewerkt wordt. 

2. Waken voor een te hoge werkdruk

Naast de fysieke veiligheid is de mentale veiligheid van jouw werknemers natuurlijk ook enorm belangrijk. Om die veiligheid te kunnen waarborgen, is het noodzakelijk om jouw werknemers te kennen en regelmatig met hen in gesprek te gaan. Veel bedrijven kampen momenteel met een personeelstekort. Het gevolg hiervan is vaak dat de werkdruk omhoog gaat, aangezien hetzelfde werk gedaan moet worden met minder mensen. Maar als werkgever dien je ervoor te waken dat de werkdruk niet te hoog wordt, met alle gevolgen van dien. Soms is het lastig om te bepalen of de werkdruk te hoog ligt, zeker aangezien iedere werknemer dit waarschijnlijk anders ervaart. Wat voor de één ‘lekker druk’ is, kan voor de ander al echt overweldigend zijn. Het is belangrijk dat jij als werkgever of jouw leidinggevenden op tijd opmerken dat de werkdruk voor iemand te hoog wordt. Er zijn bepaalde symptomen waar je dit aan merkt, zoals sneller geprikkeld zijn, somber zijn of veel vergeten en verstrooider zijn dan normaal. Neem deze signalen altijd serieus, want een te hoge werkdruk kan leiden tot ernstige fysieke en mentale klachten!

3. Erg belangrijk voor veiligheid op de werkvloer: Respect voor elkaar

Ten slotte is het belangrijk dat er sociale veiligheid is op de werkvloer of op kantoor. Stel een vertrouwenspersoon aan waar werknemers altijd terecht kunnen als ze problemen ervaren met collega’s, zoals pesten of ander ongewenst gedrag. Helaas komt pestgedrag op de werkvloer vaker voor dan mensen vaak denken en het kan diverse vormen aannemen. Denk bijvoorbeeld aan buitensluiten, negeren of zelfs grappen maken over het privéleven van een collega. Pesten heeft een enorme impact op de werksfeer en zeker op de persoon die gepest wordt. Net als een te hoge werkdruk kan pesten op de werkvloer mentale klachten veroorzaken. Een vertrouwenspersoon biedt een veilige plek voor werknemers om hun verhaal te doen en kan op basis van de verhalen gepaste acties ondernemen om te zorgen dat het pestgedrag stopt of dat conflicten opgelost worden.

Conclusie

Als we het hebben over veiligheid op de werkvloer, gaat het dus zeker niet alleen om fysieke veiligheid. Om zich prettig te voelen op het werk, is het belangrijk dan werknemers zich zowel fysiek als mentaal veilig voelen. De werkgever dient hen te beschermen tegen fysieke risico’s, maar ook tegen een te hoge werkdruk of ongewenst gedrag van collega’s. Zorg dat jouw personeel altijd iemand heeft waar ze bij terecht kunnen om zorgen te uiten of problemen aan te kaarten. Zo houd je de sfeer op de werkvloer goed en zorg je voor meer werkgeluk onder jouw personeel 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×