Let op: Deze relatiegeschenken zijn taboe in China!

Werk jij veel samen met partners in China en ben je bezig met het vinden van geschikte relatiegeschenken voor dit jaar? Let dan op dat het niet in alle gevallen verstandig is om jouw zakenrelaties uit China dezelfde geschenken te geven als jouw partners uit Europa. Sommige cadeaus die voor ons heel normaal lijken, zijn daar namelijk erg ongepast. In dit artikel geven we je een aantal voorbeelden!

1. Horloges als relatiegeschenken in China

Horloges zijn een populair luxe relatiegeschenk, maar je kunt ze beter niet aan een partner uit China cadeau doen. Een horloge of klok geven als geschenk is taboe in China. Dit komt doordat het Chinees voor ‘een klok sturen’ klinkt als ‘naar een begrafenis van een bejaarde gaan’.

2. Paraplu’s

In Nederland zien we bedrijven regelmatig paraplu’s met hun logo erop cadeau doen aan zakenrelaties. Mocht je deze nog hebben liggen, bewaar ze dan maar voor een evenement in Nederland en geef ze niet aan een Chinese zakenpartner. Het Chinese woord voor paraplu, sǎn, roept namelijk associaties op met ‘verliezen’ en ‘uiteenvallen’. Dus niet echt een goed idee als je een succesvolle zakelijke relatie wil opbouwen!

3. Een scherp voorwerp

Een chique messen set, een speciaal keukenmes, een handig nagelschaartje, het lijken misschien geschikte keuzes voor een relatiegeschenk, maar niet voor een zakelijke relatie uit China. Een scherp voorwerp staat in China namelijk voor het verbreken van een relatie. ‘Een snee en het ligt in tweeën’ is het Chinese spreekwoord voor ‘korte metten maken’.

4. Zakdoeken als relatiegeschenken in China

Zakdoeken worden in China vaak uitgedeeld na afloop van een begrafenis, om de overledene symbolisch mee uit te wuiven. Al lijkt het voor jou misschien een leuk idee om bedrukte zakdoeken te geven als relatiegeschenken, voor iemand uit China zal het nogal morbide overkomen.

5. Een groen hoedje

‘Een groene hoed dragen’ is de Chinese uitdrukking voor ‘bedrogen worden door je vrouw’. Niet echt de soort boodschap die je met jouw relatiegeschenk over wil brengen waarschijnlijk. Mocht je met je bedrijf naar een beurs gaan in China, zorg dan ook dat je groene hoedjes of caps voor de bemanning van je stand vermijdt!

6. Een paar schoenen

We kunnen ons voorstellen dat je nu denkt: ‘Wat kan er nu mis zijn met een paar schoenen als geschenk?’ Nou, als je zakenrelaties uit China hebt, kan er zeker wat mis mee zijn. Het karakter voor het woord ‘schoen’, xié, wordt namelijk hetzelfde uitgesproken als het karakter voor ‘slecht’ en ‘ketters’. Daarnaast doet het denken aan het Chinese spreekwoord ‘kleine schoenen dragen’, oftewel ‘problemen veroorzaken voor anderen’. Ten slotte kan het geven van een paar schoenen nog de indruk wekken dat je wil dat de ontvanger ‘een eind weg loopt’. Dit betekent dat je wil dat hij het bedrijf verlaat. Nogal het tegenovergestelde als wat je wil bereiken met een goed relatiegeschenk, dus.

Welke relatiegeschenken kun je dan wel geven in China?

Nu weet je welke geschenken je absoluut niet moet geven aan jouw Chinese zakenpartners, maar het is natuurlijk ook wel prettig als je weet wat je dan wel kunt geven. Gelukkig hebben we een aantal tips voor populaire relatiegeschenken in China:

  • Wijn of sigaretten: Wijn is in de afgelopen jaren een erg populair geschenk geworden in China. Daarnaast kun je het gebruiken om te proosten op de gezondheid van de ontvanger, wat in China erg wordt gewaardeerd. Sigaretten van hoge kwaliteit zijn in China soms lastig te krijgen, wat het een erg geschikt relatiegeschenk maakt.
  • Een rode envelop met inhoud: Rood is de Chinese gelukskleur, dus die doet het altijd goed. Mocht je van plan zijn om geld te geven, dan moet je hier wel mee opletten. Dit kan namelijk worden gezien als omkoping. Een leuke tegoedbon of iets in die richting is waarschijnlijk beter.
  • Thee of abrikozen: In China drinkt men veel thee, dus dit geschenk is altijd welkom. Kies wel voor een duurdere theesoort als je dit gaat geven als geschenk. Jasmijnthee is wat te gewoontjes.
  • Hollandse souvenirs: Dit klinkt misschien heel afgezaagd, maar Chinezen zijn dol op plaatselijke en lokale producten.

Relatiegeschenken vinden voor zakelijke partners uit het buitenland kan erg tricky zijn, zorg dus altijd dat jij je verdiept in de cultuur voordat je een relatiegeschenk kiest. Vraag indien mogelijk advies aan een local, dan weet je zeker dat je goed zit! 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×