Kledingvoorschriften voor docenten: Waar let je op?

Docenten dragen in Nederland over het algemeen geen bedrijfskleding, zelfs niet op universiteiten. In het buitenland is dat vaak wel anders, zeker op de hogere scholen. In Engeland is het onderwijs bijvoorbeeld op kledinggebied nog erg traditioneel. Leerlingen dragen daar een schooluniform, maar ook de professoren moeten zich aan een streng kledingvoorschrift houden. In ons land is dat niet het geval, zowel voor leerlingen als docenten niet. Dat geeft veel vrijheid, maar soms ook veel keuzestress. Je wilt er immers wel netjes uitzien op je werk, maar het liefst ook weer niet te stijfjes, zeker in het basisonderwijs. Dan is het natuurlijk wel zo handig om te weten waar je op moet letten en wat de ‘ongeschreven’ kledingvoorschriften voor docenten zijn!

Een docent heeft een voorbeeldfunctie

Of je nu in het basisonderwijs werkt, op de middelbare school of in het hoger onderwijs, als docent heb je een voorbeeldfunctie. Toch betekent dit niet voor iedereen hetzelfde. De één vindt dat hij of zij zich altijd netjes en bedekt moet kleden, omdat dit het goede voorbeeld geeft aan de leerlingen, maar de ander vindt juist weer dat het goed is om de leerlingen te leren dat ze hun eigen stijl mogen hebben. De één zou nooit met een decolleté voor de klas gaan staan, maar een ander vindt dit misschien juist een goede boodschap voor de meisjes: dat ze zich zo mogen kleden als ze willen. Aangezien er op veel scholen geen kledingvoorschriften zijn voor docenten, kan dit best een lastig onderwerp zijn.

Als docent zie je er verzorgd uit

Voor docenten is het, net als andere mensen in een voorbeeldfunctie, belangrijk dat je er verzorgd uitziet. Dit betekent natuurlijk niet dat je als juffrouw altijd volledig opgemaakt hoeft te zijn als dat je als leraar altijd in pak voor de klas moet staan. Je mag gewoon lekker jezelf zijn, maar je moet wel representatief voor de klas staan. Als leraar sta je bijvoorbeeld liever niet helemaal ongeschoren les te geven. Een baard hebben is uiteraard geen probleem, maar zorg wel dat je deze goed bijhoudt. Daarnaast is het als juffrouw niet handig als je net iets te sexy voor de klas staat. De kans dat je hierop aangesproken wordt, is groot. Als het niet door een andere docent is, dan misschien wel door een ouder!

Kleding waar jij je goed in voelt

Uiteindelijk is het vooral belangrijk dat jij je goed en comfortabel voelt in de kleding die je draagt als je voor de klas staat. Voel jij je niet op je gemak in jouw outfit, dan zullen je leerlingen dat vast en zeker aan je zien. Docent zijn is al niet altijd eenvoudig en het is belangrijk dat jij je zelfverzekerd voelt voor de klas. Kinderen merken immers alles, maakt niet uit van welke leeftijd ze zijn. Zeker pubers zullen wel eens opmerkingen maken over wat je draagt. In dat geval is het belangrijk dat jij je goed voelt in de kleding die je draagt, zodat jij je hier niets van aan hoeft te trekken. Houd gewoon lekker je eigen stijl aan, maar geef je outfits wel net een nettere twist, bijvoorbeeld door een jasje of colbertje toe te voegen.

Geen kledingvoorschriften voor docenten, wel algemene richtlijnen

Echte kledingvoorschriften voor docenten zijn er niet, maar er zijn natuurlijk wel algemene richtlijnen op scholen op het gebied van kleding. Het is belangrijk dat jouw kleding je werk niet in de weg staat. Je leerlingen moeten dus niet afgeleid raken door jouw outfit, waardoor ze de les niet meer kunnen volgen. Al ga je na de schooldag zwemmen met vrienden, je gaat niet in je zwembroek voor de klas staan. Als vrouwelijke docent is het uiteraard niet te bedoeling dat je ondergoed zichtbaar is. Je draagt dus geen doorschijnende shirts of blousjes en geen mega korte rokjes, jurkjes of hot pants. Vroeger werden tatoeages en piercings bij docenten niet geaccepteerd, maar dat is anno 2023 wel anders. Dit verschilt echter nog wel per school, dus of het overal toegestaan is, durven we ook weer niet te zeggen. Vaak ligt dit ook aan de plekken waarop de tatoeages of piercings zitten en hoe opzichtig ze zijn. Op het gebied van geloof zijn er ook overal verschillende regels. Op sommige scholen mag je bijvoorbeeld geen symbool van geloof dragen, zoals een kruis.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×