Kledingstijl van een leidinggevende: Wat zegt dit?

Als leidinggevende wil je natuurlijk altijd goed voor de dag komen, maar dat betekent niet dat je per se in pak rond hoeft te lopen op het werk. Iedereen heeft een eigen kledingstijl, dat geldt ook voor jou als leidinggevende. Wat voor kleding je draagt, bepaalt voor een groot deel wat je uitstraalt, dus het is wel aan te raden om even na te denken bij het samenstellen van je outfits voor het werk. Jouw kledingstijl zegt meer over je dan je misschien denkt. Maar wat zegt die kledingstijl dan allemaal over jou?  

Je kleedt je ‘business formal’ 

Business formal is een stijl die we veel voorbij zien komen bij leidinggevenden, maar het wordt vandaag de dag wel steeds minder. Alleen binnen de meer traditionele bedrijven wordt deze dresscode nog streng aangehouden. Business formal houdt in dat mannen een (driedelig) pak dragen met nette schoenen en een leren riem. Een jasje is een must, ook in de zomer. Vrouwen dragen een mantelpak, een pak of een nette jurk. Kleed jij je als leidinggevende business formal, dan geeft dat de indruk dat het bedrijf waar je werkt behoorlijk conservatief is en vaak zelfs man georiënteerd. Men verwacht hier ook een conservatieve stijl van leidinggeven bij. Dus met een sterke hiërarchie, formalistisch en erg streng op de regels. Mensen verwachten bij deze kledingstijl ook eerder een ‘oud’ bedrijf. Dus een bedrijf waar de gemiddelde leeftijd nogal hoog ligt.  

Deze kledingstijl kan afstand creëren tussen jou en je team. Als je dat niet wilt, is het misschien verstandig om wat meer nuance aan te brengen in je outfits. Denk bijvoorbeeld aan het gebruik van fellere of hippere kleuren.  

Je kleedt je ‘business casual’ 

Business casual is een kledingstijl die wel zakelijk is, maar minder formeel dan de business formal stijl. Als man draag je bijvoorbeeld een effen blouse met een nette pantalon in plaats van een pak. Een stropdas is niet verplicht en mag ook met leuke printjes komen als je hem toch wil dragen.  Je zou zelfs nog met een hele nette spijkerbroek op het werk kunnen verschijnen, al komt dat dan ook weer niet zo vaak voor binnen deze stijl. Voor vrouwen is er binnen deze stijl ook wat meer keuze. Ze kunnen kiezen voor een pantalon met een blouse, een nette tuniek of een rok tot de knieën met een shirt erop. Bij vrouwen zie je binnen deze stijl steeds vaker kleurrijke pakken met flared pants voorbijkomen. Kleed jij je als leidinggevende business casual, dan geeft dat aan dat je nog steeds redelijk formeel bent, maar ook wat moderner in je stijl van leidinggeven. Werknemers krijgen hierdoor het gevoel dat zij zich mogen kleden zoals zij fijn vinden, zolang ze maar een redelijk formele uitstraling hebben.

Deze kledingstijl geeft jou als leidinggevende al een heel wat sympathiekere uitstraling. Het zal het ook makkelijker maken voor werknemers om bij jou aan te kloppen als er iets is en ze zullen meer het gevoel hebben dat ze zich mogen kleden zoals zij fijn vinden. Het geeft dus al meer het gevoel van vrijheid. 

Jouw kledingstijl als leidinggevende is casual

Een casual kledingstijl wordt vandaag de dag steeds normaler op kantoor, maar het verschilt natuurlijk wel per sector. Voor de één zal het onprofessioneel ogen als de leidinggevenden zich casual kleden en voor de ander betekent het dat er veel vrijheid is binnen een bedrijf en dat de werkcultuur laagdrempelig en informeel is. Zeker voor de jonge generatie is het laatste belangrijk. Hiërarchie op de werkvloer wordt steeds minder, zeker in jonge bedrijven. Als leidinggevende is het verstandig om hier goed in mee te gaan, ook op het gebied van kleding.

Wat speelt er nog meer mee naast jouw kledingstijl als leidinggevende?

Jouw uitstraling als leidinggevende hangt natuurlijk van meer af dan alleen je kledingstijl. Je wil er altijd verzorgd bij lopen, dat spreekt voor zich, maar dat betekent niet meteen dat je in pak op het werk moet komen. Het is belangrijk dat jij als leidinggevende goed aansluit op de cultuur binnen het bedrijf. In een formeel en conservatief bedrijf kleed jij je uiteraard anders dan in een jonge organisatie die een dynamische uitstraling wil. Probeer dit goed aan te voelen, zodat je serieus genomen wordt door je team. Werk je in het onderwijs, dan is de kans groot dat jouw leerlingen je niet serieus nemen als je in pak of in een mantelpak voor de klas staat. Werk je bij een bank, dan is dit juist weer een teken van professionaliteit. En in de IT-sector kijkt men er dan weer niet raar van op als je in een hoodie naar het werk komt. Het belangrijkste is dus eigenlijk dat jij je aanpast op het bedrijf waar jij voor werkt!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×