Het effect van kleur in bedrijfskleding voor de zorg

Als we zorgmedewerkers voor ons zien, denken we meestal meteen aan artsen en verpleegsters in witte kleding. Maar eigenlijk is het jammer dat er nog steeds vooral de kleur wit wordt gebruikt voor bedrijfskleding in de zorg. Kleuren doen namelijk veel met onze gemoedstoestand. Ze hebben een bepaalde werking op ons lichaam. Bepaalde kleuren kunnen zelfs ons zenuwstelsel kalmeren en ons gedrag beïnvloeden. Dat is dan ook de reden dat je in het ontwerp van ziekenhuizen steeds meer kleur terug ziet komen. Maar eigenlijk zou het dus ook goed zijn om de kleur van de bedrijfskleding in de zorg eens aan te pakken!

De impact die de kleur van bedrijfskleding in de zorg kan hebben

Natuurlijk is de impact wel afhankelijk van de kleur. Niet iedere kleur heeft per se een positieve impact. Pas de kleuren die je gebruikt aan op de doelgroep van de bezoekers. Zo zou je bijvoorbeeld verschillende kleuren kunnen toepassen per afdeling in het ziekenhuis. Op een kinderafdeling is het een goed idee om heldere en vrolijke kleuren te gebruiken, aangezien ze de kinderen kalmeren en de stress van de ouders verminderen. Op een afdeling voor ouderen is het dan juist weer beter om felle kleuren te vermijden, aangezien zij zich vaak minder goed kunnen concentreren door dit soort kleuren door hun verminderde zicht.

Het effect van de kleur groen

De kleur groen staat bekend als een positieve kleur die rustgevend werkt en staat voor groei en vernieuwing. Het verhoogt onze immuniteit en het gevoel van evenwicht en is daarnaast goed voor de longen, het hart en de bloedsomloop.

Wat doet de kleur rood met de mens?

Rood zal je minder snel terug zien komen in ziekenhuizen, maar dat betekent niet dat hij geen invloed op ons lichaam kan hebben. Het probleem is echter dat rood naast de lichaamstemperatuur en het adrenalinegehalte ook onze bloeddruk verhoogd. Dat maakt het niet een heel geschikte kleur voor in een zorgomgeving. Toch kan de hartstochtelijke, warme kleur wel als bijkleur of accent worden gebruikt naast een meer rustgevende hoofdkleur. Positieve effecten van de kleur rood zijn bijvoorbeeld het verlichten van depressies, het versnellen van de celgroei en het verbeteren van uithoudingsvermogen.

Het effect van de kleur blauw voor bedrijfskleding in de zorg

Blauw staat vooral bekend als een spirituele en kalmerende kleur. De kleur van de zee en een heldere zomerlucht. De verbinding met kalmte en rust geeft de kleur blauw een sterke genezende werking. Blauw kan een te snelle hartslag of een hoge bloeddruk verlagen. Daarnaast heeft de kleur een ontstekingsremmende werking, zorgt het voor vermindering van stress of verlaging van koorts en onderdrukt hij sterke emoties zoals boosheid of agressie.

Oranje: de kleur van leven

Oranje is een hele goede kleur voor kinder- en kraamafdelingen in ziekenhuizen. De kleur oranje straalt namelijk geluk en vreugde uit. De kleur wordt vaak geassocieerd met een sterk immuunsysteem, omdat vruchten zoals sinaasappelen zoveel vitamine C bevatten. Deze warme kleur heeft dus vooral positieve invloeden op het menselijk lichaam.

Het effect van de kleur geel

Geel is een erg heldere kleur, die lichaam en geest stimuleert. Uit onderzoek blijkt dat deze kleur het ontgiften en genezen van patiënten versnelt. Ook geeft geel mensen meer creativiteit, ook als ze wat sloom of apathisch zijn. Toch moet je wel opletten met het toepassen van deze kleur, want als hij teveel wordt gebruikt, kan dit weer tot negatieve effecten leiden. Denk bijvoorbeeld aan slapeloosheid of maagproblemen.

De spirituele kleur paars

Alle tinten van de kleur paars worden sterk geassocieerd met spiritualiteit en geestelijke transformaties. Dat is de reden dat je deze kleuren vaak tegenkomt in een verslavingskliniek of op een psychiatrische afdeling. Paarstinten verminderen stress, zorgen voor nieuwe spirituele inzichten, helpen het lichaam ontgiften en resetten onze gedachtengang. Deze kleur heeft vooral effect op onze hersenen en ons zenuwstelsel.

Het effect van de kleur roze voor bedrijfskleding in de zorg

De kleur roze staat voor zorgzaamheid, genegenheid en rust. Het wordt gezien als een beschermende kleur die kalmerend en genezend werkt. Roze stimuleert het geluk en kan in sommige gevallen zelfs als magisch worden ervaren door ons lichaam. Het is een ideale kleur voor ziekenhuisafdelingen die te maken krijgen met onrust en ongeregeldheden. Ten slotte is felroze natuurlijk net als rood de kleur van passie!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×