Het belang van BHV’ers binnen je bedrijf

In Nederland ben je als bedrijf verplicht om maatregelen te treffen op het gebied van bedrijfshulpverlening. Welke maatregelen dat zijn, is afhankelijk van de grootte van het bedrijf en de risico’s die het personeel loopt op de werkvloer. Het aantal BHV’ers dat aanwezig moet zijn, is niet wettelijk vastgelegd. De directeur of eigenaar van een bedrijf mag zelf ook als BHV’er optreden als hij of zij dat wil. Bij afwezigheid is het dan natuurlijk wel belangrijk dat er een andere BHV’er aanwezig is. In het geval van een ongeval moet er immers iemand aanwezig zijn die meteen hulp kan verlenen. Ieder jaar worden er zo’n 230.000 werknemers het slachtoffer van een bedrijfsongeval in ons land. Dat zijn zo’n 600 mensen per dag!

Wat zijn de eisen voor BHV’ers in een bedrijf?

Het is dus niet voor niets verplicht dat er ten alle tijden een BHV’er aanwezig is op een bedrijf binnen de werktijden. Een ongeluk zit in een klein hoekje, zeker als je met machines of gevaarlijke stoffen werkt. Een BHV’er is vaak een werknemer die een cursus heeft gevolgd in de bedrijfshulpverlening. Het is de bedoeling dat BHV’ers die cursus ieder jaar herhalen om hun kennis up-to-date te houden. In de meeste gevallen wordt de cursus geregeld en betaald door de werkgever. Daarnaast is een organisatie verplicht om hun BHV’ers de uitrusting te verstrekken die ze nodig hebben om hun werk goed te kunnen doen. Een bedrijfshulpverlener kan mensen reanimeren en een verband aanleggen als dat nodig is. In veel gevallen is dit voldoende hulpverlening bij een ongeval, maar dit is niet altijd het geval. Daarom is het ook belangrijk dat ieder bedrijf contact onderhoudt met externe hulporganisaties in het geval van een ongeval, zoals de politie of de brandweer.

Bedrijfsongevallen in Nederland

Misschien schrik je wel van het grote aantal bedrijfsongevallen dat er ieder jaar plaatsvindt. Zeker als je zelf in een omgeving werkt met een laag risico, kunnen we ons voorstellen dat je hier niet zo bij stilstaat. Uit onderzoek blijkt dat de meeste ongevallen veroorzaakt worden door een val, bijvoorbeeld omdat iemand uitglijdt of ergens over struikelt. Hierna is de grootste oorzaak van ongevallen op de werkvloer vechtpartijen tussen werknemers. Bedrijfsongevallen 100% voorkomen is natuurlijk niet te doen, maar je kunt als organisatie wel de risico’s zoveel mogelijk verkleinen. Dit is dan ook de reden dat bedrijven in Nederland verplicht zijn om veiligheidsmaatregelen te treffen en BHV’ers op te leiden en van de juiste uitrusting te voorzien.

Hoeveel BHV’ers moet een bedrijf hebben?

Het aantal BHV’ers die er moeten rondlopen op een bedrijf hangt af van het aantal medewerkers dat een bedrijf heeft. Volgens de ARBO-wet is het in ieder geval verplicht dat ieder bedrijf minstens één bedrijfshulpverlener op de werkvloer heeft, ongeacht het aantal werknemers. Telt jouw bedrijf meer dan 250 werknemers? Dan dienen er minstens vijf BHV’ers aanwezig te zijn onder werktijd. De taken van een bedrijfshulpverlener zijn:

  • Eerste hulp verlenen bij bedrijfsongevallen
  • Gevolgen van een bedrijfsongeval beperken
  • Brand bestrijden en beperken
  • In geval van nood werknemers en andere aanwezigen te waarschuwen en eventueel evacueren

Daarom zijn bedrijfshulpverleners zo belangrijk

Zelfs als er niet vaak iets gebeurt bij jou op de werkvloer, is het belangrijk om goede bedrijfshulpverlening in huis te hebben. Mocht er wel iets gebeuren, dan wil je immers het liefst de schade zoveel mogelijk beperken. Een BHV’er onderneemt niet alleen actie bij een ongeval, maar ook als er bijvoorbeeld brand uitbreekt. Zo is de kans op schade of letsel veel kleiner en kun je ook veel ongelukken voorkomen. BHV’ers worden namelijk ook opgeleid in het zien van potentiële risico’s. Zo kun je een probleem al oplossen voordat het echt een probleem wordt! 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×