Een korte werkbroek dragen: Hier moet je op letten!

Het seizoen van de korte broeken is weer aangebroken en in sommige vakgebieden geldt dat ook voor op de werkvloer. Met hoge temperaturen in het voorjaar en in de zomer is dit natuurlijk ook wel zo prettig, vooral als je buiten werkt en je dus niet kunt verschuilen in een ruimte met airco. Er zijn zelfs werkzaamheden waarbij een korte broek verplicht is. Gelukkig kun je bij veel leveranciers goede korte werkbroeken vinden, maar hoe weet je dat je de juiste korte werkbroek kiest? Daar gaan we het in dit artikel over hebben!

Verschillende soorten werkbroeken

Er bestaan verschillende soorten werkbroeken die voor diverse werkzaamheden en werkomstandigheden kunnen worden gedragen. De meest voorkomende soorten werkbroeken zijn:

  • Regenbroeken: Deze broeken zijn speciaal gemaakt voor mensen die veel in de regen moeten werken. Hoveniers maken bijvoorbeeld vaak gebruik van deze werkbroeken, aangezien hun werkzaamheden ook bij regen gewoon doorgaan.
  • Reflecterende broeken: Deze broeken zijn vooral gericht op een goede zichtbaarheid. Ideaal voor mensen die veel langs de weg werken, met name in de avond of in de nacht.
  • Korte of lange werkbroeken: Bij de meeste bedrijven kiezen werknemers tussen een korte of lange werkbroek, afhankelijk van het weer en de werkzaamheden die ze uitvoeren. Bij sommige werkzaamheden zijn korte broeken niet toegestaan, bijvoorbeeld als werknemers moeten lassen.

Wanneer is een korte werkbroek verplicht?

Zoals we zojuist al benoemden, is een korte werkbroek in sommige gevallen zelfs verplicht. Dit is afhankelijk van de risicoanalyse die door een bedrijf is gemaakt. Het komt voor dat een korte broek verplicht wordt voor de hygiëne of veiligheid van het personeel. Maar ook als er geen risico’s zijn op dit gebied, kan een werkgever zijn of haar personeel verplichten om een korte werkbroek te dragen. Denk bijvoorbeeld aan gevallen waarin een korte broek belangrijk is voor de herkenbaarheid van de werkoutfit. Let er wel altijd op dat veiligheid van je werknemers boven alles gaat. Hebben hun benen echt bescherming nodig bij de werkzaamheden die ze uitvoeren, laat hen dan een lange werkbroek dragen!

Wanneer is het verstandig om een korte werkbroek te dragen?

Het is dus niet in alle gevallen veilig en verstandig om een korte werkbroek te dragen. Of dit wel of niet veilig is, wordt door een werkgever vastgesteld in een Risico Inventarisatie & Evaluatie. Dit is een uitgebreid onderzoek naar mogelijke risico’s op de werkvloer, waarin een aantal aspecten naar voren komen:

  • Chemische stoffen: Komen werknemers in aanraking met chemische of biologische stoffen? In dat geval is het beter om een lange broek te dragen, om de benen te beschermen tegen het effect dat deze stoffen op de huid kunnen hebben.
  • Hete materialen: Werken werknemers met hete materialen, bijvoorbeeld tijdens laswerkzaamheden? Dan is het dragen van een korte broek natuurlijk niet zo verstandig. Voor dit soort werkzaamheden kan er beter gekozen worden voor een werkbroek van brandwerende materialen.
  • Scherpe materialen: Werkt jouw personeel met scherpe materialen, zoals glas of zagen? Dan is het dragen van een korte werkbroek niet veilig, aangezien de huid van je benen beschermd moet worden tegen krassen of sneeën.

Is het antwoord op alle drie de bovenstaande vragen ‘nee’, dan is het veilig om in een korte werkbroek te werken. Zit er ook maar één ‘ja’ tussen, dan raden we je aan om jouw personeel altijd in een lange werkbroek te laten werken.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×