Dit zijn de voordelen van bamboe kleding

Duurzaamheid wordt steeds belangrijker, gelukkig ook in de kledingindustrie. De kledingindustrie staat nu niet bepaald bekend om zijn milieubewustheid, maar dat begint eindelijk te veranderen. Er ontstaan steeds meer alternatieven voor de traditionele kleding met een vervuilend productieproces. Een goed voorbeeld hiervan is kleding van het duurzame materiaal bamboe. Bamboe kleding begint snel terrein te winnen in de modewereld en dat is ook niet zo gek, het materiaal biedt namelijk een hoop voordelen!

Hoe produceert men bamboe kleding?

Bamboe kleding is uiteraard kleding die gemaakt is van bamboe. In de meeste gevallen is het grootste deel van de kledingstukken gemaakt van bamboe en de rest van een ander materiaal, zoals katoen. Bamboe is een grassoort, al zou je dat op het eerste gezicht misschien niet zeggen. Er bestaan zo’n 10.000 verschillende soorten bamboe, maar bamboe kleding wordt vrijwel altijd gemaakt van de soort Moso. Dit is een van de snelst groeiende bamboesoorten die er zijn. In China ontdekte men begin 2000 hoe je kleding kunt maken van bamboe. En daar maken we vandaag de dag nog erg dankbaar gebruik van.

De voordelen van bamboe kleding

We kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt wat kleding van bamboe nu eigenlijk zo duurzaam maakt. Er zijn zoveel stoffen op de markt waar je uit kunt kiezen, die soms misschien aantrekkelijker lijken dan bamboe, zoals wol, katoen, viscose en linnen. Deze stoffen worden al veel langer gebruikt dan bamboe, maar toch heeft bamboe een hoop voordelen ten opzichte van deze stoffen. Die voordelen gaan we hieronder voor je op een rijtje zetten!

1. Bamboe is een duurzaam materiaal

Het grootste voordeel van bamboe is waarschijnlijk wel dat het een stuk duurzamer is dan het gebruik van stoffen zoals katoen. Het produceren van katoen is erg belastend voor het milieu. Textiel van bamboe is daarentegen erg milieuvriendelijk. Men kan bamboe namelijk op een duurzame manier telen en het is ook een erg makkelijk gewas. Dit komt onder andere doordat bamboe enorm snel groeit vergeleken met andere plantensoorten. De bamboesoort die we gebruiken voor het maken van kleding kan soms wel 1 meter per dag groeien. Binnen 8 tot 10 weken kan deze plant dus geoogst worden. Na het kappen van de plant, groeit deze gewoon weer verder. Je hoeft hem dus niet weer opnieuw te planten, het wordt gewoon een onuitputtelijke bron van bamboe. Ten slotte zijn er voor het kweken van bamboe veel minder pesticiden nodig dan voor katoen.

2. Heb je een gevoelige huid? Kies dan voor bamboe kleding!

Bamboe is als textiel zeer geschikt voor mensen met een gevoelige huid. Het is namelijk een volledig hypoallergene stof, wat betekent dat alle huidtypes goed op de stof reageren. Daarnaast heeft bamboe een antibacteriële werking, waardoor je minder kans hebt op een geïrriteerde huid of vervelende luchtjes. De stof blijft veel langer fris dan bijvoorbeeld katoen. Heb jij snel last van eczeem? Dan kun jij veel baat hebben bij het dragen van bamboe kleding!

3. Het is een enorm sterke stof

Bamboe is een ijzersterke stof die tegelijkertijd erg soepel is. Bamboe voelt heerlijk zacht en comfortabel tegen je huid, omdat bamboevezels een ronde en gladde structuur hebben. Daarnaast heeft dit materiaal een grotere trekkracht dan staal, wat betekent dat je het niet zomaar kapot krijgt.

4. Strijken is verleden tijd

Heb je echt een hekel aan kleding strijken? Dan is bamboe kleding een goede keuze voor jou. Kleding van bamboe hoef je namelijk niet te strijken. Het materiaal kreukt namelijk veel minder dan kleding van andere stoffen, zoals katoen of linnen. Strijken is dus praktisch niet nodig.

5. Voor ieder seizoen

Bamboe is zowel een geschikt materiaal voor kleding voor de zomer als voor kleding voor de winter. In de zomer voelt het materiaal lekker koel aan, aangezien er microscopische gaatjes in zitten die ervoor zorgen dat de kleding goed ventileert. In de winter houdt bamboe je juist effectief warm, mede doordat de stof tot drie keer meer vocht absorbeert dan katoen. Zo heb je veel minder last van een regenbui! 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×