Deze duurzaamheidsmaatregelen gelden per 1 april 2023

Duurzaamheid was natuurlijk al een belangrijk onderwerp in Nederland, maar sinds het begin van dit jaar zijn er nog een hoop maatregelen bijgekomen op dit gebied. Vooral bedrijven moeten met veel dingen rekening gaan houden. Een aantal maatregelen gingen al meteen in het begin van het jaar in, zoals het prijsplafond voor gas en elektriciteit en de energiebesparingsplicht voor bedrijven boven een bepaald verbruik. Er zijn nog een aantal duurzaamheidsmaatregelen van kracht gegaan op 1 april 2023. Daar gaan we in dit artikel meer over vertellen!

Statiegeld op blikjes

Vanaf 1 april 2023 zit er 15 cent statiegeld op blikjes. Je kunt nu dus naast je plastic flessen ook blikjes inleveren bij de supermarkt om geld terug te krijgen. Het doel van deze maatregel is om zwerfafval te verminderen. De overheid hoopt mensen zo te stimuleren om blikjes in te leveren in plaats van in de natuur of op de weg te gooien. Toen het statiegeld op kleine flesjes in werd gevoerd, is het aantal plastic flessen tussen het zwerfafval met 50% afgenomen. Laten we hopen dat het statiegeld op blikjes dezelfde impact gaat maken. Duitsland, Finland, Noorwegen en Denemarken gingen ons al voor.

Subsidie op energiebesparende maatregelen

Om bedrijven te helpen te verduurzamen, is de Subsidieregeling Verduurzaming MKB in het leven geroepen. Deze regeling vergoedt 80% van de kosten voor het advies en ondersteuningstraject van het verduurzamen, met een maximaal bedrag van 2500 euro. Ondernemers kunnen deze subsidie van 1 april 2023 tot en met 30 september 2023 aanvragen. Voor particuliere verhuurders of institutioneel beleggers is het vanaf 1 april mogelijk om gebruik te maken van de Subsidieregeling Verduurzaming en Onderhoud Huurwoningen (SVOH). De subsidie kan men gebruiken om één of meerdere woningen te verduurzamen. Voor deze regeling wordt dit jaar een budget beschikbaar gemaakt van 45 miljoen euro en in 2024 en 2025 wordt dit bedrag zelfs nog hoger.

Verbod op plastic wegwerpbekers

Deze maatregel gaat pas later in het jaar in, namelijk vanaf 1 juli 2023. Vanaf die datum is het niet meer toegestaan om gratis plastic wegwerpbekers en maaltijdverpakkingen aan klanten mee te geven. Het wordt daarnaast verplicht om een herbruikbaar alternatief aan te bieden aan je klanten. Vanaf 2024 is het ook niet meer toegestaan om plastic wegwerpverpakkingen te gebruiken voor eten en drinken dat klanten ter plekke bij jou nuttigen. Deze nieuwe regels gelden voor restaurants, horecabedrijven, bedrijfsrestaurants, kramen op evenementen en verkooppunten met een koffiehoek. Ook is het vanaf 2024 niet meer toegestaan om wegwerpbekers te gebruiken bij koffieautomaten op kantoor. Eigen mokken meenemen wordt dus de norm. Dat hoeft helemaal niet zo erg te zijn, het kan je kantoor zelfs heel erg opvrolijken. Laat bijvoorbeeld bedrukte mokken maken voor je personeel. Dat is ook nog eens goed voor de branding van je bedrijf!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×