Brandweer wil betere gezondheidschecks op werkkleding

Brandweermensen hebben onlangs opgeroepen tot betere gezondheidschecks op hun werkkleding. De kleding die de brandweer nu draagt, bevat namelijk schadelijke PFAS-chemicaliën. Dat zou normaal gesproken niet zo erg zijn, maar bij de brandweer is de kans natuurlijk behoorlijk groot dat je in aanraking komt met hoge temperaturen en open vlammen. Hierdoor kan het zijn dat de stoffen vrijkomen, wat uiteraard niet goed is voor de gezondheid. Werknemers bij de brandweer willen daarom graag dat er meer onderzoek wordt gedaan naar de effecten van de PFAS in hun werkkleding op hun gezondheid.  

Wat zijn PFAS-chemicaliën? 

PFAS zijn chemische stoffen die door de mens gemaakt zijn. Ze komen in de natuur dus helemaal niet voor. PFAS worden in verschillende producten en voor diverse doelstellingen gebruikt. Ze komen bijvoorbeeld voor in producten zoals make-up, smeermiddelen, voedselverpakkingen, blusschuim, pannen met een antiaanbaklaag, textiel en kleding. De stoffen worden dus in veel gevallen ook gebruikt voor de brandweer werkkleding. We kunnen ons voorstellen dat jij je afvraagt waarom er stoffen worden gebruikt die mogelijk schadelijk zijn voor dit soort producten, maar PFAS hebben veel voordelen. Deze stoffen zorgen er namelijk voor dat een product water- en vuilafstotend wordt! 

Wat zijn de gezondheidsrisico’s die PFAS met zich meebrengen?  

PFAS kunnen risico’s vormen voor onze gezondheid, afhankelijk van hoe ze gebruikt worden. Niet alle PFAS zijn schadelijk, vooral PFOS en PFOA vormen vaak een risico. Ook de GenX-stoffen blijken sinds kort schadelijk te kunnen zijn. Schadelijke eigenschappen die momenteel bekend zijn van PFAS zijn:  

  • Ze verspreiden zich enorm snel, zowel binnenshuis als buiten  
  • Ze breken niet of nauwelijks af in het milieu  
  • Ze kunnen schadelijk zijn voor het menselijk lichaam en voor het milieu  
  • Ze hopen zich op in het menselijk lichaam, in het bloed  

Er zijn inmiddels een hoop onderzoeken gedaan naar de effecten die PFAS kunnen hebben op ons lichaam. Hier zijn een aantal gevolgen uitgekomen die het gevolg kunnen zijn van PFAS in het bloed: 

  • Een verstoring van de hormoonbalans  
  • Een beperking of ontregeling van je immuunsysteem  
  • Een verstoring van de leverfunctie  

Wordt de brandweer te veel blootgesteld aan PFAS door hun werkkleding?  

Als je dat zo leest is het natuurlijk niet gek dat brandweerlieden oproepen tot nader onderzoek naar de gezondheidsrisico’s van hun werkkleding en andere attributen die zij tijdens hun werk gebruiken, zoals het blusschuim. De stoffen kunnen vanuit de kleding in de huid opgenomen worden en zo in het bloed terecht komen, waardoor ze op den duur schade aan kunnen richten. Ter referentie wordt gekeken naar brandweermensen in Amerika, die gemiddeld een jaren kortere levensverwachting hebben dan andere Amerikanen. Daarnaast sterven ze relatief gezien vaker aan kanker dan de rest van de Amerikanen. In Amerika is de blootstelling van brandweerlieden aan PFAS wetenschappelijk onderzocht. Daaruit bleek dat er teveel PFAS in hun bloed zat, wel twee tot vijf keer de Europese norm! 

Wat kun je zelf doen?  

In Europa is het RIVM momenteel bezig om te zorgen dat er minder PFAS in de lucht terecht komt, maar dat is nog een lastige taak. Gelukkig worden er steeds meer alternatieven geproduceerd voor producten die PFAS bevatten, zoals pannen met een milieuvriendelijke en PFAS-vrije antiaanbaklaag. Ook op het gebied van kleding en bedrijfskleding wordt er steeds beter op gelet. Wil je zeker weten of er wel of geen PFAS in jouw werkkleding zitten? Check dan of de kleding GOTS-gecertificeerd is. Is dit het geval, dan bevat de kleding geen PFAS. 
 
Weet je niet zeker of jouw werkkleding wel of geen PFAS bevat of weet je juist dat het wel zo is, maar krijg je geen alternatief aangeboden van jouw werkgever? Wat je in ieder geval kunt doen om blootstelling te beperken is douchen voordat je naar huis gaat en je werkkleding op het werk te laten.  

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×