5 veiligheidstips voor het klussen in huis

In de afgelopen jaren is er meer geklust aan woningen dan ooit. Met name in de coronatijd namen veel mensen hun huis onder handen, maar ook nu met de hoge energieprijzen gaan steeds meer mensen verduurzamen. Vanwege een tekort aan professionals in de bouwwereld en de hoge prijzen die aannemers daardoor vragen, kiezen veel mensen ervoor om hun woning zelf onder handen te nemen als ze een beetje handig zijn. Als je dit zelf kunt doen, is dat natuurlijk top. Het bespaart je een hoop geld en je hebt alles zelf in de hand. Ga je zelf aan de slag in of rondom je huis, dan is het wel belangrijk dat je goede veiligheidsmaatregelen treft. In dit artikel geven we je 5 veiligheidstips om veilig te klussen!

Draag geschikte werkschoenen

Ten eerste is het belangrijk dat je veiligheidsschoenen draagt. Denk hier niet te makkelijk over, want je oude gympen beschermen je voeten echt niet als er een plank op valt. Je voeten zijn een van de meest kwetsbare lichaamsdelen en dus moet je ze goed beschermen. Voor klussen in huis zijn geen wettelijke regels op het gebied van werkschoenen. Dus hoe goed moeten de schoenen beschermen en welke veiligheidsklasse heb je dan nodig? We raden je aan om op z’n minst werkschoenen met een veiligheidsnormering S1 aan te schaffen. Deze schoenen hebben een verstevigde neus, zodat je tenen beschermd zijn als er iets op je voeten valt. Daarnaast hebben de schoenen een goede grip, zodat je niet snel uitglijdt.

Goed passende en comfortabele kluskleding

Ook op het gebied van kleding denken mensen vaak wat te makkelijk als ze in huis gaan klussen. Een oude joggingbroek en een versleten T-shirt beschermen je huid immers niet tegen alle potentiële gevaren. Daarnaast mag kluskleding niet te strak zitten, omdat jij je goed moet kunnen bewegen, maar het moet ook zeker niet te LOS zitten. Losse kleding vergroot namelijk het risico dat je ergens achter blijft hangen met alle gevolgen van dien. Naast een shirt of trui en een goede broek zijn ook handschoenen onmisbaar als je gaat klussen. Zorg dat je handschoenen koopt die je goed passen, zodat je alles goed vast kunt houden. Klus je regelmatig in huis of ben je van plan om het vaker te gaan doen? Investeer dan dus even in goede werkkleding!

Creëer een veilige omgeving

Door van tevoren al even stil te staan bij de veiligheid van de omgeving, kun je een hoop problemen voorkomen als je begint met klussen. Zorg dat eventuele ladders of trapjes op een stabiele ondergrond staan en absoluut niet wiebelen en zorg ook voor genoeg licht, zodat je ook ziet wat je aan het doen bent. Ten slotte is het erg belangrijk dat er genoeg ventilatie is, want bij klussen komt altijd stof vrij en in sommige gevallen zelfs chemische stoffen, zoals verf of lijm. Helaas zijn er nog steeds veel thuisklussers die weinig aandacht besteden aan veiligheid, terwijl dit veel ongelukken en gezondheidsproblemen kan voorkomen. Een goede voorbereiding is het halve werk! 😉

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×