4 tips om voedselverspilling op de werkvloer te voorkomen

Voedselverspilling is al jaren een veelbesproken probleem, niet alleen in Nederland maar over de hele wereld. Per persoon gooien we in ons land gemiddeld 35 kilo voedsel weg per jaar. Het doel is om de voedselverspilling tegen 2030 te halveren, maar daar moeten we natuurlijk wel heel wat voor veranderen. Iedereen kan in zijn of haar eigen huishouden een hoop doen om voedselverspilling te verminderen, maar het is eigenlijk nog belangrijker dat bedrijven en restaurants hun steentje bijdragen om te zorgen dat er minder eten weg wordt gegooid. In dit artikel geven we je 4 tips om de voedselverspilling op de werkvloer te verminderen!

1. Minder vlees serveren om voedselverspilling op de werkvloer tegen te gaan

Van alle etenswaren is vlees de grootste boosdoener op het gebied van klimaatbelasting. En vaak ook een van de grootste bronnen van voedselverspilling op de werkvloer. Zo’n 40% van de belasting wordt veroorzaakt door vlees. Nederlanders eten gemiddeld 40 kilo vlees per persoon per jaar, dat is nogal wat. Om 1 kilo vlees te produceren is er 5 kilo plantaardig voedsel nodig voor het vee. Om gezond te eten heb je niet per se vlees nodig, dus je kunt het soms best een dag overslaan. Als restaurant of bedrijfskantine kan het dus helpen om minder vlees te serveren. De kans dat dit tegenstand op zal roepen is groot, maar je kunt dit verminderen door niet alles vegetarisch te maken, maar simpelweg meer vegetarische opties te geven. Door het niet te veel op te dringen, blijft de kans groter dat medewerkers of klanten vegetarische alternatieven gaan proberen.

2. Standaard menu’s om uit te kiezen

Veel voedsel dat op het werk weg wordt gegooid, is het gevolg van te grote porties of teveel opscheppen. Vaak is er teveel keuze, waardoor lang niet alle producten of maaltijden die bereid zijn, ook op worden gegeten. Je kunt dit tegengaan door minder verschillende maaltijden aan te bieden of door de porties wat kleiner te maken. In plaats van veel verschillende maaltijden tegelijkertijd aan te bieden, kun je per dag rouleren in de maaltijden die je aanbiedt. Zo is er nog steeds genoeg afwisseling, maar hoef je per dag minder voedsel weg te gooien. Ten slotte kun je ervoor kiezen om maaltijden aan te bieden die gemaakt zijn van restjes van de vorige dag. Denk bijvoorbeeld aan een soep die gemaakt is van de groente die over zijn van de dag ervoor.

3. Kritischer zijn op wat je inkoopt

Bij veel bedrijven wordt er maar wat ingekocht, zodat er zeker niet te weinig voorraad is. Dit is helaas wel de reden dat een te groot deel van de ingekochte etenswaren weer weg worden gegooid binnen bedrijven. Dat is natuurlijk zonde en het is ook makkelijk tegen te gaan. Het enige dat je hoeft te doen is bij te houden welke producten er populair zijn en hoeveel er van ieder product op gaat per dag, per week of per maand. Wees vooral kritisch bij het inkopen van houdbare producten. Houdt actief bij welke producten of maaltijden populair zijn in de kantine en koop deze extra in. Koop producten die vaak niet op gaan juist minder in of zelfs helemaal niet meer. Wil je testen of een product in de smaak valt? Koop er dan in eerste instantie maar een kleinere hoeveelheid van in, zodat je zeker weet dat je niet te veel weg hoeft te gooien en je de voedselverspilling op de werkvloer kunt verminderen!

4. Richt koelkasten FiFo in tegen voedselverspilling op de werkvloer

Richt koelkasten in de bedrijfskantine in via het ‘first in first out’ principe. Dit betekent dat de producten met de kortste houdbaarheid vooraan liggen en dus het eerste gepakt worden. Zo is de kans kleiner dat je iets weg hoeft te gooien. In supermarkten gebeurt dit vrijwel altijd, maar in bedrijfskantines wordt het nog wel eens vergeten. Het is dus verstandig om een van de kantinemedewerkers hier verantwoordelijk voor te maken. Zo voorkom je een hoop voedselverspilling op de werkvloer.

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×