4 tips om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen

Over het algemeen zijn de arbeidsomstandigheden in Nederland erg goed, zeker in vergelijking met andere landen. Dat betekent echter niet dat er geen verbetering meer mogelijk is. Er zijn genoeg plekken waar er nog een hoop winst te behalen valt op het gebied van veiligheid en gezondheid op het werk. We hebben het dan niet alleen over fysieke gezondheid en veiligheid, maar ook veiligheid en gezondheid op mentaal gebied. Benieuwd wat jij kunt doen om de gezondheid en veiligheid op de werkvloer te bevorderen voor jouw personeel? In dit artikel geven we je drie tips!

Een actuele Risico-inventarisatie en evaluatie

Om te weten wat je kunt verbeteren op de werkvloer, is het belangrijk om een duidelijk beeld te hebben van de risico’s die werknemers lopen binnen de organisatie. Op die manier kun je de kans op ongelukken en gezondheidsklachten namelijk zoveel mogelijk inperken. Als bedrijf met personeel ben je verplicht om regelmatig te inventariseren of en hoe het werk ongezond of gevaarlijk kan zijn voor je medewerkers. Je bevindingen leg je dan vast in de Risico-inventarisatie en evaluatie. Hierin neem je ook een Plan van Aanpak op om de bestaande risico’s zoveel mogelijk te beperken. Ten slotte moeten arbeidsongevallen uit het verleden in de inventarisatie op worden genomen.

Ergonomisch en emotioneel comfort

Ergonomie is een van de meest belangrijke aspecten voor gezondheid op het werk. Ergonomisch verantwoorde kantoormeubelen zijn natuurlijk verplicht, maar je kunt altijd een stapje extra doen om je werknemers meer comfort te bieden. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch verstelbare bureaus of speciale ergonomische computermuizen voor je kantoorpersoneel. Naast het ergonomische comfort is het emotionele comfort van jouw werknemers ook erg belangrijk. Ze brengen gemiddeld 8 uur per dag op kantoor of op de werkvloer door, dus wil je uiteraard wel dat zij zich hier een beetje thuis kunnen voelen. Dingen die hier aan bijdragen zijn onder andere een sfeervol ingerichte werkruimte en een gezellige kantine waar het personeel met zijn allen kan lunchen.

Geef voorlichting aan je personeel

Om het eigen risico gedeelte van jouw werknemers extra te stimuleren, is het verstandig om voorlichting te geven op het werk. Bijvoorbeeld over veilig werken, over ergonomie of over het belang van pauze nemen en ‘nee’ durven zeggen. Een bedrijfscoach of een externe coach kan ook een mooie aanvulling zijn om het werkgeluk van je personeel te verhogen. Je ondersteunt hen op die manier namelijk ook in de persoonlijke ontwikkeling. Moedig medewerkers daarnaast aan om in de pauze naar buiten te gaan als ze op kantoor werken. Buitenlucht is enorm belangrijk voor het welzijn en de gemoedstoestand.

Creëer een gevoel van eenheid

Wat voor bedrijf je ook hebt, als je met personeel werkt is een gevoel van eenheid erg belangrijk. Mensen hebben er behoefte aan om zich echt deel van het bedrijf en het team te voelen, met name de jongere generaties. Dat krijg je niet voor elkaar door enkel zakelijk contact te hebben met collega’s. Zorg dus dat er ruimte is voor collega’s om informeel met elkaar om te gaan, bijvoorbeeld door middel van borrels of teamuitjes. Een andere manier om een gevoel van eenheid te creëren binnen je bedrijf, is het laten maken van hippe en comfortabele bedrijfskleding. Wat voor bedrijf je ook hebt, leuke en lekker zittende werkkleding is altijd een mooie extra voor jouw personeel!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×