10 tips voor een duurzame vakantie

Er is natuurlijk niets fijner dan lekker op vakantie gaan. We kijken er met z’n allen het hele jaar naar uit. Helaas is reizen echter niet altijd even duurzaam, maar dat hoeft niet altijd een reden te zijn om dan maar thuis te blijven. Er zijn gelukkig een aantal manieren om jouw vakantie een stuk minder belastend voor het milieu te maken. In dit artikel geven we je 10 tips voor een duurzame vakantie!

1. Reis met het openbaar vervoer

Als je op een schone manier naar jouw vakantiebestemming wil reizen, kun je het beste gebruik maken van het openbaar vervoer. Met de trein kun je makkelijk op Europese bestemmingen komen en het is nog een hele mooie en ontspannen manier van reizen ook. Je kunt zelfs heel het continent rondreizen met de trein als je dat wil. Je komt dan op plekken waar je anders nooit zou komen. Daarnaast is het een relaxte manier van reizen, want er hoeft niemand achter het stuur te zitten en je hebt in de trein vaak lekker de ruimte. Ga je met een nachttrein, dan kun je zelfs gewoon lekker slapen in de trein.

2. Compenseer de uitstoot van je vlucht

Wil je graag op reis naar een wat verdere bestemming, dan zul je vaak wel met het vliegtuig moeten. Helaas is dit de meest vervuilende manier van reizen waar veel C02 uitstoot bij vrijkomt. Voor echte wereldreizigers is het natuurlijk geen optie om niet meer in het vliegtuig te stappen, maar er zijn wel manieren waarop je de uitstoot van jouw vlucht kunt beperken en compenseren:

  • Kies wanneer mogelijk het liefst voor directe vluchten, zonder tussenlandingen.
  • Reis zo licht mogelijk. Hoe meer gewicht een vliegtuig mee moet nemen, hoe meer brandstof het verbruikt en hoe meer C02 er dus vrijkomt. Probeer geen spullen mee te nemen die je niet nodig hebt. Dit scheelt je ook weer een hoop geld, want je betaalt natuurlijk per koffer!
  • Compenseer de uitstoot van je vlucht. Veel vliegmaatschappijen bieden vandaag de dag zelf manieren aan om de uitstoot van jouw vlucht te compenseren. Je betaalt dan een paar euro of een paar tientjes extra, afhankelijk van de lengte en duur van jouw vlucht. Dit geld wordt dan door de vliegmaatschappij geïnvesteerd in een externe organisatie, zoals Trees For All en Greenseat. Deze organisaties zetten zich in voor projecten rondom groene energie en het planten van bomen.

3. Eet zo min mogelijk vlees en vis voor een duurzame vakantie

Door zoveel mogelijk vegetarisch of zelfs veganistisch te eten tijdens je vakantie, zorg je voor een kleinere milieu impact. In de meeste landen zul je merken dat het aantal vegetarische en veganistische opties op de menukaarten een stuk groter is geworden. Zeker in hippere steden zoals Berlijn of Londen zijn er een hoop vegetarische of veganistische eettentjes te vinden.

4. Kies voor een duurzame accommodatie

Het hotel, huisje of de B&B die je kiest bepaalt ook voor een deel hoe duurzaam jouw vakantie is. Om te weten of een accommodatie hier wel of niet bewust mee bezig is, kun je checken of jouw hotel of huisje een GSTC of Green Key keurmerk heeft. Deze onafhankelijke organisaties zetten zich in voor duurzaam toerisme. Een all-inclusive vakantie is niet de beste keuze als je een duurzame vakantie wil. Het is natuurlijk wel fijn als je onbeperkt drank en eten hebt, maar dit soort accommodaties verspillen vaak ook veel voedsel!

5. Gebruik een tweedehands koffer of backpack

Heb je nog een koffer of rugzak nodig voor je vakantie? Kies er dan voor om deze tweedehands te kopen in plaats van nieuw. Misschien kun je er zelfs een lenen van een familielid of een van je vrienden. Of je zoekt een geschikte koffer of rugzak via Vinted, Facebook of Marktplaats. Een mooi alternatief voor een nieuwe koffer die je misschien maar 1 keer gebruikt.

6. Zorg voor zo min mogelijk plastic afval voor een duurzame vakantie

Jaarlijks komt er meer dan 8 miljoen ton plastic afval in de oceaan terecht, dat wil je natuurlijk het liefst zoveel mogelijk tegengaan. Kleine veranderingen in je gedrag en wat je consumeert, kunnen al een grote impact hebben, ook als je op reis bent. Kies bijvoorbeeld voor een herbruikbare waterfles in plaats van steeds nieuwe plastic flesjes water te kopen in de supermarkt. Dat is ook nog eens een stuk goedkoper.

7. Ga snorkelen of duiken? Doe dit voorzichtig!

Als je op een locatie bent waar je mooi kunt snorkelen of duiken kunnen we ons voorstellen dat je die kans niet wil laten liggen. Ga je bijvoorbeeld naar Australië, Egypte of Indonesië, dan is een keer snorkelen of duiken zeker aan te raden. Helaas lopen koraalriffen overal ter wereld groot gevaar en dreigen ze zelfs helemaal te verdwijnen. Zorg daarom dat je tijdens het duiken of snorkelen voorzichtig bent met de koraalriffen. Raak het koraal niet aan en draag alleen zonnebrand zonder oxybenzone en octinoxate.

8. Houd ook rekening met de dieren voor een duurzame vakantie

Je ziet het helaas nog steeds vaak gebeuren: een olifantenritje, foto’s maken met een koala of zelfs knuffelen met een leeuwenwelpje. Dit soort attracties zijn vaak immens populair, maar vergeet niet dat er veel dierenleed achter schuil gaat. Vind je het lastig om te bepalen wanneer iets wel of niet dieronvriendelijk is? Organisatie ANVR heeft richtlijnen opgesteld met do’s en don’ts voor attracties met dieren. Vermijd in ieder geval attracties waarbij je rechtstreeks contact hebt met wilde dieren.

9. Verspil geen water tijdens je reis

Toegang tot schoon drinkwater is niet overal ter wereld zo vanzelfsprekend als in Nederland. Zorg dat je dus ook op vakantie geen water verspilt. Douche niet te lang en laat de kraan niet onnodig lang open staan. Ga je backpacken of voor een langere tijd op vakantie? Probeer dan kleding mee te nemen die samen in de was kan, zodat je niet te veel wasjes hoeft te draaien.

10. Kies indien mogelijk voor een lokale gids en kleinschalige reisorganisaties

Wil je graag een duurzame vakantie, dan is het belangrijk dat je reist met oog voor dier en milieu. Maar duurzaamheid op reis omvat nog meer dan dat, zoals het ondersteunen van de lokale bevolking. Probeer tijdens je reis of vakantie de locals te ondersteunen door voor hun diensten te kiezen. Kies bijvoorbeeld voor een lokale gids in plaats van een buitenlandse gids vanuit een grote reisorganisatie. Vergeet daarnaast niet om fooi te geven!

Je gebruikt een verouderde webbrowser

Deze website maakt gebruik van moderne technieken die niet worden ondersteund door jouw webbrowser. Update mijn webbrowser

×